– Bør fortsatt jobbe for Krekar-utsendelse

Norge bør fortsatt jobbe for å få sendt mulla Krekar til Irak, men med en garanti om at han ikke blir henrettet der, sier Høyre-leder Erna Solberg.

Høyre-leder Erna Solberg

– Krekar har ikke rett til å være i Norge, og bør returneres til Irak, sier Høyre-leder Erna Solberg.

Foto: NRK

Onsdag kveld ble det kjent at irakiske myndigheter har fortalt Norge at mulla Krekar vil bli henrettet hvis han kommer til Irak.

Mulla Krekar

Mulla Krekar (bildet) vil bli tiltalt og dømt for terror, og deretter henrettet, var budskapet norske myndigheter fikk i Nord-Irak.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Solberg sa i januar at regjeringen burde ta opp spørsmålet om en tvangsutsendelse, etter at Krekar signaliserte at han ville hjem til Nord-Irak.

Hun mener Norge fortsatt må jobbe for en utsendelse.

– Det er leit å høre disse nyhetene, men det betyr ikke at norske myndigheter må gi seg på ønsket om å sende tilbake. Krekar har ikke rett til å være i Norge, og bør returneres til Irak, sier Høyre-lederen til NRK onsdag kveld.

Norge må jobbe for å få en garanti fra nordirakiske myndigheter om at Krekar ikke blir møtt med en dødsstraff hvis han kommer dit, mener hun.

Håper på retur

Solberg påpeker at Norge ikke kan forby Krekar å reise tilbake hvis han ønsker det selv, men sier han i så fall reiser på eget ansvar.

Krekar skal ikke integreres i Norge, slår Høyre-lederen fast.

– Han har blitt klart fradømt å bo i Norge. Han er en fare for rikets sikkerhet, og skal ut av landet. Det er ingen grunn til at han skal få lov til å bli, bare fordi Irak nå sier at de ikke vil ta imot ham, sier Solberg.

– Forhåpentligvis vil irakiske myndigheter også kunne endre mening, håper hun.

– Vil bli henrettet

Det var VG Nett som onsdag kveld først meldte at Krekar kan regne med å bli henrettet om han drar til Irak.

Statssekretær Pål Lønseth (Ap) i Justisdepartementet bekrefter opplysningene over NRK.

– Budskapet fra nord-irakiske myndigheter var klart: Han vil bli tiltalt og dømt for terror, og de henretter terrorister, sier Lønseth til NRK.

– Det er ikke noen realistisk mulighet akkurat nå for å få returnert ham uten en henrettelse, fastslår han.

(Saken fortsetter under videoen)

Video Statssekretær Pål Lønseth bekrefter beskjeden om at mulla Krekar vil bli henrettet hvis han reiser til Irak

Statssekretær Pål Lønseth bekrefter beskjeden om at mulla Krekar vil bli henrettet hvis han reiser til Irak

Politisk enighet i Norge

Regjeringen er likevel svært innstilt på å jobbe videre med saken. Lønseth vil reise tilbake til Irak med jevne mellomrom, og forfølge en retur av Krekar.

– Men vi returnerer ikke noen som skal bli henrettet, og det opplever jeg at det er tverrpolitisk enighet om, sier statssekretæren.

Lønseth snakket med nordirakiske innrenriks- og justismyndigheter for selvstyremyndighetene i Nord-Irak, samt med parlamentsmedlemmer, under sitt opphold i Irak.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger