– Boligprisutviklingen er ikke bærekraftig

– Hvis utviklingen fortsetter som nå, så er det stor risiko for at et tilbakeslag vil ramme hele samfunnsøkonomien, sier direktør i Finanstilsynet, Morten Baltzersen.

 Morten Baltzersen

Finanstilsynets direktør Morten Baltzersen er bekymret for økningen i gjeld og boligpriser.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Hver fjerde boliglånskunde under 35 år har lånt mer enn Finanstilsynets kritiske grense på 85 prosent av kjøpesummen. Morten Baltzersen misliker den sterke økningen i både gjeld og boligpriser.

– Ikke bærekraftig

– En vekst i husholdningens gjeld som er høyere enn inntekten, og en vekst i boligprisene på dagens nivå, er ikke bærekraftig i det lange løp. Det gir fallhøyde i økonomien og risiko for at et kraftig tilbakeslag vil ramme hele samfunnsøkonomien og enkeltpersoner, sier Baltzersen til NRK.

En av de viktigste oppgavene til Finanstilsynet er å sørge for at bankene ikke låner ut for mye penger.

Erik Bruce, Nordea

Erik Bruce er sjefanalytiker i Nordea Markets.

Foto: Nordea Bank

Baltzersen mener at bankene generelt har gode sikkerhetsrutiner, men han er redd for systemrisiko som den enkelte bank og den enkelte låntaker ikke ser, når husholdningene låner mye og boligprisene også øker sterkt.

LES OGSÅ: Finanstilsynet vil stoppe omstridt inkassoselskap

LES OGSÅ: Frykter nedbetalingstvang neste år

– Kan komme en smell

Også i Nordea Markets biter de seg merke i uttalelsene fra Finans-Norges vaktbikkje. Det Baltzersen sier til NRK er en klar advarsel, mener sjefanalytiker Erik Bruce.

– Dette var kraftfulle ord. Når han sier at utviklingen ikke er bærekraftig, så betyr det at det kan komme en smell, sier han.

Husholdningsgjelda økte med vel åtte prosent i fjor, viser Finanstilsynets boliglånsundersøkelse.

– Rentenedgangene den siste tiden har trolig gjort vondt verre, for nå er det nesten gratis å låne penger, sier sjeføkonom Jan Andreassen i Eika-gruppen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger