– Boligmarkedet kan friskmeldes

OSLO ATRIUM, (NRK): Siden nyttår har en gjennomsnittlig norsk bolig blitt nesten 5 prosent mer verdt, etter en ny måned med oppgang i boligprisene. – Prisoppgangen er overraskende sterk , sier administrerende direktør Christian Dreyer i Eff.

Boligpriser

Mars er vanligvis en måned der boligprisene stiger. Prisene er nå 0,3 prosent høyere enn i mars i fjor.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / NTB scanpix

Spådommene om en kraftig nedtur i boligprisene ser ut til å ha fått nok et skudd for baugen, etter at også marstallene viser at boligprisene stiger mer enn forventningene.

Prisoppgangen i boligprisene for mars måned var den tredje sterkeste siden 2006, viser ferske tall fra Eiendomsmeglerforetakens forening (Eff).

For første gang på lenge er 12-månedersveksten nå positiv, med 0,3 prosent En kvadratmeter norsk bolig nå 31.126 kroner i gjennomsnitt. Det er mer enn for ett år siden.

– Dette har overrasket oss, og jeg tror det vil overraske de fleste. Boligprisene i mars har vist en vesentlig styrke, og det virker som om boligmarkedet trygt kan friskmeldes med disse tallene, sier administrerende direktør Christian Dreyer i Eff til NRK.

Historisk er mars en måned hvor boligprisene stiger, men prisveksten er langt sterkere enn det som er vanlig for måneden. Også aktiviteten er høy.

Christian Dreyer

– Salgsvolumet både for mars måned og samlet for første kvartal på et historisk høyt nivå, sier Christian Dreyer.

Foto: Jørgen Eide / NRK

– Det meste tyder nå på at vi har et velfungerende boligmarked. Prisnedgangen vi opplevde i 2013 er nå blitt korrigert, sier Dreyer.

På mikrobloggsamfunnet Twitter gir flere sjeføkonomer uttrykk for at de har vært for pessimistiske i sine prognoser om fallende boligpriser.

– Ikke et sykt marked

Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika-gruppen sier til NRK at markedet for brukte boliger hverken er eller har vært sykt. Han er bekymret for markedet for nye boliger.

– Det er ingen dramatikk i bruktboligmarkedet, det er markedet for nye boliger som trenger hjelp til å friskmeldes, sier Andreassen.

Sjeføkonomen mener at det både er behov for lavere renter og aktiv økonomisk politikk fra myndighetene for å stimulere til økt boligprisvekst, fordi byggekostnadene er så høye at det bygges alt for lite boliger.

– Kan ha nådd pristoppen

Prisutviklingen i bruktboligmarkedet har en tendens til å følge samme mønster år etter år, med sterk prisvekst første og til dels andre kvartal, for deretter å flate ut resten av året.

Eiendomsmeglerne har nå liten tro på at prisene vil fortsette å stige i tiden som kommer.

– Det er mer sannsynlig at vi vil få en utflating i boligprisene etter et så sterkt første kvartal, historisk skjer det ofte etter sterke første kvartal i markedet. Vi tror det kommer mye boliger for salg fremover, sier Dreyer.

Gode tall skyldes også sen påske

Salgene tar fortsatt lang tid sammenlignet med for ett år siden. Mens det tok 29 dager å selge en bolig i mars måned i fjor, tok det 40 dager sist måned.

Sammenlignet med februar i år er det likevel en nedgang i omsetningstiden på 8 dager.

Antall solgte bruktboliger har gått opp med 12,2 prosent sammenlignet med tilsvarende måned i fjor. I mars 2014 ble det solgt 7.067 boliger, mot 6.300 i mars 2013.

Både for mars måned og for første kvartal samlet er det solgt rekordmange brukte boliger i Norge.

Det skyldes blant annet at påsken kommer i april og at det derfor er flere salgsdager i mars enn det som er vanlig.

Dette poenget var meglerne på pressekonferansen nøye med å understreke, og at utviklingen for månedene mars og april må ses i sammenheng med antallet salgsdager.

Prisene stiger over hele landet, unntatt på Frogner i Oslo

Boligprisene har i mars steget over nesten hele landet.

Av de største byene har Tromsø sterkest vekst med 2,1 prosent, mens Oslo har svakest vekst med 0,5 prosent.

– Det er nå høy aktivitet i boligmarkedet over hele landet sammenlignet med det vi opplevde i fjor høst, men Tromsø skilles seg vesentlig ut, sier Dreyer.

Den eneste bydelen i Oslo som har hatt en negativ utvikling er Frogner på 0,2 prosent.

Så langt i år har boligprisene steget med 4,7 prosent når årets tre første måneder er tilbakelagt.

Les også: Boligpriser steg mer enn ventet i februar

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger