NRK Meny
Normal

– Biodrivstoff av palmeolje er det motsatte av miljøvennlig drivstoff

Biodrivstoff som er laget av palmeolje er uakseptabelt, selv om palmeoljen er sertifisert, mener Regnskogfondet.

Lars Løvold

SIER STOPP: Lars Løvold i Regnskogfondet mener Norge må slutte å bruke biodrivstoff som inneholder palmeolje.

Foto: Per Onsheim / NRK

Allerede i fjor ble politikernes mål om 20 prosent biodrivstoff innen 2020 nær nådd. Haken er at vi nå fyller tanken med biodrivstoff lagd på ren palmeolje, helt uten krav til bærekraft og CO₂-kutt.

– Biodrivstoff laget av palmeolje er det motsatte av miljøvennlig drivstoff. Det fører som regel til større utslipp enn fra fossil diesel og det skapet både miljømessige og sosiale konflikter. Vi mener vi ikke kan bruke palmeolje i norsk biodrivstoff, sier Lars Løvold i Regnskogfondet til NRK.

Løvold mener det er viktig å ha til fossilt drivstoff, men man vi må være helt sikker på at alternativene er mer miljøvennlige, og det er ikke biodrivstoff basert på palmeolje, selv om den er sertifisert.

Etterlyser bransjestandard

– Er det slik at vi tanker noe av regneskogen hver gang vi kjøper biodrivstoff?

– I den grad det er palmeolje i norske biodrivstoff så ødelegger vi dessverre regnskogen når vi tanker. Det må vi slutte med.

Noe av palmeolje kan bli sertifisert som bærekraftig?

– Vi mener at det ikke er en garanti mot at den bidrar til avskoging. I Norge må myndighetene bidra til at vi ikke fyller palmeolje på tanken, og om myndighetene ikke gjør det så må vi ha en bransjestandard som gjør at norske bilister kan tanke trygt.

Regnskogfondet er tydelige på at palmeolje bør unngås helt.

– Det er slik at man må beviselige sørge for at den for det første totalt sett gir mindre utslipp enn det fossilt drivstoff og man må sørge for at produksjonen er reelt bærekraftig. Den slags krav må være strenge, komme fra myndighetene og håndheves, sier Løvold.

Salget av biodrivstoff har eksplodert, men politikerne har sørget for at det vi får på tanken er det motsatte av fint og bærekraftig biodrivstoff.
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger