Hopp til innhold

– Bingobransjen er ute av kontroll

– Utviklingen i bingospillingen på automater i Norge er skremmende, mener ordfører Tore Opdal Hansen. Han frykter situasjonen er i ferd med å komme ut av kontroll.

Torshov Bingo i Oslo

På Torshov Bingo i Oslo kan du spille både databingo og papirbingo. Her kan du vinne flere titalls tusen kroner. På skiltet utenfor lokker de med en jackpot på 35.000 kroner.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

Ordfører i Drammen Tore Opdal Hansen

Ordfører i Drammen Tore Opdal Hansen er bekymret over utviklingen i bingobransjen.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX
Roger Solheim

Roger Solheim i kulturdepartementet sier de skal få kontroll over spillingen på databingo.

Foto: Ketil Frøland/Kulturdepartementet
Hans Olav Fekjær

Det har blitt gambling i norske bingohaller, sier Hans Olav Fekjær.

Foto: Fredrik Lauritzen / NRK
Lill-Tove Bergmo

Styreleder i Spillavhengighet Norge Lill-Tove Bergmo fortviler over veksten i bingodata.

Foto: NRK
Torshov Bingo i Oslo

Torshov Bingo i Oslo lokker med store premier. Jackpotten er på 35.000.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

Bingobransjen har eksplodert etter at spilleautomatene ble forbudt. I 2006, da spilleautomatene fortsatt sto i butikker og på bensinstasjoner, spilte vi bingo for 1,8 milliarder kroner. Nå er omsetningen tredoblet til 5,6 milliarder.

Omsetningen er like stor som for Lotto og Viking-lotto tilsammen.

Den kraftige økningen skyldes automatbingo og databingo, ifølge Lotteritilsynet. Automatbingo ble forbudt i fjor, mens databingo fortsatt spilles i stor skala i landets bingohaller.

– Skremmende utvikling

Tore Opdal Hansen er ordfører i Drammen. Han har tidligere stilt seg i spissen for kommuner mot spilleautomater. Ordføreren er skremt over økningen i databingo.

– Det spilles altfor mye på bingoautomatene. Det kan tyde på at mange er spilleavhengige, sier Opdal Hansen.

Han mener dagens situasjon ligner på situasjonen for noen år siden da spilleautomatene fortsatt var i butikkene. Mange ble spilleavhengige. Tilslutt ble automatene ulovlig.

– Jeg registrerer at Lotteritilsynet nå har sendt ut en klistrelapp, som de setter på de ulike automatene, med spørsmål om du spiller for mye. Svaret på det burde vel være ganske klart med de omsetningstallene, sier Opdal Hansen.

Norsk Tipping skal inn

Problemene bingospillingen fører med seg, gjør at myndighetene vil stramme inn på reglene i bransjen. Toppgevinsten på databingo er 12.000 kroner.

Nå skal databingoautomatene gjøres «snillere», men innskjerpingen som skulle tre i kraft fredag 1. juli, er utsatt til nyttår. Grunnen er blant annet at Norsk Tipping skal inn i bingomarkedet med egne automater.

– Norsk Tipping skal plassere ut sine «snille» bingoautomater i bingohallene. Det har tatt litt lenger tid enn det vi hadde forespeilet bingobransjen.

– Derfor har vi nå utsatt innføringen av regelverket for databingo til 1. januar, sier statssekretær i Kulturdepartementet Roger Solheim.

Tragedie for de som rammes

Tore Opdal Hansen er ikke importert over myndighetenes håndtering av den omfattende databingospillingen.

– Man er rett og slett veldig passiv i forhold til det som nå skjer på bingoterminalene. Det er ganske uforståelig, sier han.

– Spilleavhengighet er en forferdelig tragedie de det rammer. De avhengige spiller seg fra gård og grunn. Familier går oppløsning, og noen ganger kan liv gå tapt, sier Odal Hansen.

Store inntekter

De siste tre årene har det i snitt dukket opp tre nye bingohaller hver måned. Spillingen i de 230 bingohallene i Norge genererer store inntekter til frivillige lag og foreninger, samt politiske partier.

Siden de såkalte bingoentreprenørene, altså de som driver bingoene, også får en prosentandel av omsetningen, har aktørene i bransjen hatt gode tider de siste årene.

– Få steder i Norge er det samlet så mange minstepensjonister, enten alderstrygdede eller uføretrygdede, som i bingohallene. Å utnytte dem, er sjofelt, sier psykiater og ekspert på spilleavhengighet Hans Olav Fekjær.

Da bingo kom tidlig på 1960-tallet, var det en uskyldig greie, drevet på dugnad av frivillige, og innsatsen var lav.

– Premiene var gjerne en kvart kilo kaffe og en teddybjørn. Nå har det blitt gambling. Nå er det store pengesummer involvert, til tross for at publikum har lite å gi, sier Fekjær.

– Minner om de gamle automatene

Organisasjonen som representerer de spilleavhengige og deres pårørende, Spillavhengighet Norge, fortviler over veksten.

De mener det er særlig bekymringsfullt at de tidligere automatspillerne nå fristes av databingoterminalene.

– Det er nesten umulig å se forskjell på automatene. Det er jo også psykologi i hele opplegget, fordi terminalene minner om de gamle automatene.

– De som hadde trøbbel med de gamle automatene, de trigges av disse nye, sier styreleder i Spillavhengighet Norge Lill-Tove Bergmo.

Bergmo i Spilleavhengighet Norge mener det er helt forferdelig at departementet utsetter innskjerpingen av databingo til 1. januar.

– Men det er som det bestandig er med spill: Det er pengene som rår, det er ingenting annet, sier hun.

Roger Solheim hevder myndighetene skal få kontroll på bingomarkedet, selv om regelendringen blir utsatt.

– Det må vi bare leve med, sier Solheim.

AKTUELT NÅ