– Betenkelig at Vegvesenet ikke har bedre kontroll med teoriprøvene

Busselskapene ber om nå om et snarlig møte med Vegdirektoratet etter NRKs avsløringer om juks på teoriprøvene til Statens vegvesen. NHO krever svar på hvordan direktoratet skal få bedre kontroll med prøvene.

Buss

TRYGT: NHO Transport mener passasjerene kan føle seg trygge når de tar bussen til tross for avsløringene om juks med førerprøven.

Foto: Sørbø, Krister / SCANPIX

NRK har over en lengre periode kartlagt et nettverk som selger fasiten på teoriprøvene til Statens vegvesen. Flere personer som går på kurs for å bli bussjåfører, har betalt nettverket for å se fasiten til den obligatoriske prøven.

Onsdag innrømmet Statens vegvesen at de ikke har kontroll på situasjonen. Jon Molnes, som leder krimenheten i Vegvesenet sier at de har hatt en for godtroende holdning til hva som skjer. Han mener også det er grunn til å tro at det finnes bussjåfører som har jukset med teoriprøven på norske veier.

Trafikksikkerhet

Direktør Jon Stordrange

BETENKELIG: Administrerende direktør Jon H. Stordrange i NHO Transport, liker ikke at Vegdirektoratet har dårlig kontroll med teoriprøven.

Foto: Trond Stenersen / NRK

Dette vekker bekymring hos busselskapene. Administrerende direktør Jon H. Stordrange i NHO Transport synes det er høyst betenkelig og beklagelig at Vegdirektoratet ikke har tilstrekkelig kontroll med gjennomføring av teoriprøven.

– Det kan medføre en fare for passasjerer og medtrafikanter. Vi har bedt om et møte med direktoratet for å høre hva som gjøres for å kontroll med gjennomføringen, men også hvordan man kan avdekke de som har fått førerkort uberettiget.

Til tross for avsløringer om juks, føler Stordrange seg rimelig trygg på at deres sjåfører har skaffet seg førerkortet på en ordentlig måte.

Hvordan kan dere være sikre på det?

– Vi kan ikke være helt sikre så lenge Vegdirektoratet utsteder førerkort, men vi prøver å teste ut de tingene vi kan.

Gjør dere noe nå for se om det er noen i deres rekker?

– Det må vi snakke om når vi møter Vegdirektoratet. Da skal vi finne ut hva vi kan gjøre i fellesskap for å avdekke hvem disse eventuelle jukserne er.

Ingen nye tiltak

Atle Rønning

Administrerende direktør i Norgesbuss, Atle Rønning, tror ikke juksere jobber hos dem.

Foto: Norgesbuss

Administrerende direktør i Norgesbuss, Atle Rønning, sier de ikke har noen grunn til å tro at det jobber sjåfører hos dem som har jukset seg til førerkortet.

– Men vi kan selvfølgelig ikke gardere oss 100 prosent mot juks. Vi iverksetter ikke noen umiddelbare tiltak etter NRKs avsløringer, men vil i tiden fremover vurdere om det behov for det.

Han sier at alle som skal jobbe for dem blir grundig testet. I tillegg må man ha gode norskkunnskaper.

Unibuss, som blant annet driver rutebusstrafikk i østlandsområdet, svarer i en epost til NRK at de er avhengig av å kunne ha tillit til førerkort utstedt av Statens vegvesen.

– Vi rekrutterer stadig nye førere og er avhengig av at disse har avlagt nødvendige førerprøver under kontrollerte forhold og uten mulighet for fusk. Ut over dette tester vi selv kjøreferdighetene til bussjåførkandidater og gjennomfører intervjuer som en del av vår rekrutteringsprosess, skriver kommunikasjonssjef Ida Helen Østby.

NRK har også vært i kontakt med Nettbuss, men kommunikasjonssjef Dag Bones henviser til NHO Transport.

NRK har i flere uker kartlagt et kriminelt nettverk som tilbyr juks på teoriprøvene til Statens vegvesen. I denne videoen ser du en iransk mann som kan for dårlig norsk til å forstå prøven, og derfor har forsøkt å pugge fasiten.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger