NRK Meny
Normal

– Beredskapen er langt bedre i dag enn 22. juli 2011

Justisminister Anders Anundsen (Frp) støtter DSB-direktør Jon A. Lea og politidirektør Odd Reidar Humlegårds konklusjoner om at beredskapen i Norge i dag er langt bedre enn den var 22. juli 2011.

Anders Anundsen

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) forsikrer om at hans departement ikke ligger på latsiden når det gjelder å styrke norsk beredskap.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Det var under høringen i Stortinget i dag at justisministeren ble spurt ut om beredskapen i Norge. Ifølge Riksrevisjonenes undersøkelse har justisdepartementets samordning og styring så store svakheter at det svekker både sikkerheten og beredskapen i Norge.

– Jeg mener folk kan føle seg sikre på at vi har en god beredskap og samfunnssikkerhet i Norge i dag. Men det betyr selvfølgelig ikke at vi ikke kan bli bedre, sa Anundsen.

På spørsmål om vi har vi bedre beredskap nå enn 22. juli 2011, var justisministeren klar:

– Det er ingen tvil om at den er bedre. Jeg støtter det Lea og Humlegård har sagt tidligere i dag.

Mener rapporten er systemkritikk

Anundsen under høring om norsk beredskap

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) brukte sitt åpningsinnlegg i lørdagens stortingshøring til å skryte av norsk beredskap. Her er Anundsen i en annen anledning.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Anundsen avviser at den politiske ledelsen viser manglende evne til å ta til seg Riksrevisjonens rapport om norsk beredskapsarbeid.

– Riksrevisjonens rapport er en systemkritikk. Samtidig er det mange operative områder i beredskapsarbeidet som rapporten ikke dekker. Det jobber vi godt med, og det arbeidet stopper ikke, sa Anundsen etter høringsslutt lørdag.

Han mener svakhetene som rapporten peker på, er ting som allerede er tatt tak i. Blant annet er det pekt på samarbeidsproblemer mellom avdelinger i departementet.

– Undersøkelsene er for smale

Direktør i Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB) Jon A. Lea mener de undersøkelsene som er gjort i rapporten er så smale at det blir feil å kritisere den generelle beredskapen i Norge.

(saken fortsetter under bildet)

DSB-direktør Jon A. Lea og politidirektør Odd Reidar Humlegård

DSB-direktør Jon A. Lea (t.v.) sier at beredskapen i Norge er langt bedre enn det som fremgår i Riksrevisjonens rapport. Det er politidirektør Odd Reidar Humlegård (t.h.) enig i.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Jeg synes at mye av det de skriver i rapporten er godt stoff til ettertanke. Men det er smalt, og det dreier seg i hvert fall ikke om samfunnssikkerhet og beredskap som sådan, sier han til NRK.

Tar du denne kritikken personlig?

– Nei, overhodet ikke. Vi er opptatt av å ha et overblikk over hvordan beredskaps- og samfunnssikkerheten i Norge ser ut, hvor skoen trykker, og ta opp det. Det har ikke noe med følelser eller person å gjøre i det hele tatt.

Ydmyk justisminister

Martin Kolberg

– Det er bekymringsfullt at etaten viser såpass lite vilje til å lære, og heller går i konfrontasjon med det som er ment som et nødvendig tilsyn, sier Martin Kolberg som leder kontrollkomiteen.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Justisminister Anders Anundsen (Frp) viser for første gang at han vil lære av Riksrevisjonens rapport som påpeker mangler i beredskapsarbeidet, mener leder Martin Kolberg (Ap) i kontrollkomiteen.

– Vi så nå en mer ydmyk justisminister, som tydelig har lagt til side det han skrev i brevet til Riksrevisjonen om at dette var en gal rapport. Det er bra han sier han vil ta læring av rapporten, sier Kolberg til NTB etter høringen i kontrollkomiteen lørdag.

Han er imidlertid ikke fornøyd med at Anundsen ikke ville ta avstand fra kritikken DSB-direktør Lea hadde på Riksrevisjonens konklusjoner.

– Det er et problem at den etaten som har det operative ansvaret, mener det ikke har noe å lære, påpeker Kolberg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger