Hopp til innhold

– Jeg ber til Gud om at de finner jentene

Nigerianere i Norge reagerer med avsky over at islamistgruppen Boko Haram har bortført 300 unge jenter. Plan Norge mener Vesten kom alt for sent på banen.

Nigerianere i Norge reagerer med avsky over at islamistgruppen Boko Haram har bortført 300 unge jenter.

SE VIDEO: Familien Akinyemi i Oslo er opprørt over situasjonen for skolejentene som er bortført i hjemlandet.

Det er snart en måned siden rundt 300 jenter ble bortført fra en skole i Chibok i Nigeria 14. april av den islamske ekstremistgruppen Boko Haram, som betyr «vestlig utdanning er synd».

Rundt 50 av jentene har klart å rømme, mens foreldrene fortviler over alle de skolejentene som ennå ikke er funnet.

Det fryktes også at jentene er delt opp i mindre grupper, slik at det skal bli vanskeligere å finne dem.

– Hjerteløst

Dami Akinyemi

Jeg forstår ikke hvordan folk kan være seå hjerteløse, sier Dami Akinyemi .

Foto: NRK

Nigerianere i Norge følger nøye med på bortføringsdramaet i Nigeria. Familien Akinyemi i Oslo reagerer med avsky.

– Det er veldig vondt. Jeg har en datter selv, og jeg tenker på dem hele tida, sier moren i huset, Patricia.

Ektemannen Tajudeen sier han blir deprimert og ikke får sove om natta, fordi han er så bekymret for de bortførte jentene.

Ekteparet har bodd i Norge i over 30 år. De er opprinnelig fra den sørlige delen av Nigeria, og hadde ikke trodd at en så dramatisk hendelse kunne skje i hjemlandet. Nå frykter de at det verste kan skje med jentene.

– De kan bli voldtatt, de er veldig unge og de kan bli drept, sier Patricia.

Familiens yngste, datteren Dami, går siste året på videregående. Hun fatter ikke at jenter kan bli bortført fordi de går på skole og så bli solgt videre til voksne menn.

– Jeg skjønner ikke hvorfor folk kan være så hjerteløse. Jeg blir berørt av det som har skjedd og de jentene trenger hjelp, sier hun opprørt.

Etterlyser globalt etterforskningssamarbeid

Olaf Thommessen, generalsekretær i Plan Norge

Olaf Thommessen, generalsekretær i Plan Norge, etterlyser at Norge skal ta initiativ til et globalt samarbeid om å etterforske bortføringen av skolejentene i Nigeria. Statsminister Erna Solberg er positiv til forslaget.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

Plan Norge mener Vesten har reagert med unfallenhet overfor massebortføringen i Nigeria.

– Hadde dette vært i USA, Norge eller andre steder i Vest-Europa, hadde vi reagert mye tidligere, mye raskere og mye tøffere, sier generalsekretær Olaf Thommessen i Plan Norge til NRK.

– Det viktigste vi må gjøre nå, er å finne jentene. Norge kan engasjere seg gjennom å bidra med etterforskning, vi har økonomiske midler og god kompetanse. Det er viktig å vise at denne type handlinger får dramatiske konsekvenser, sier Olaf Thommessen til NRK.no.

– Vi må vise at dette blir tatt på alvor, og at forbryterne blir stilt for retten, sier han.

Thommessen etterlyser derfor et norsk initiativ til et globalt samarbeid knyttet til etterforskningen av bortføringen i Nigeria.

Det er ikke statsminister Erna Solberg fremmed for.

– Det er klart vi skal vurdere den type forslag. I området sør for Sahara er det flere terrororganisasjoner med samme negative kvinnesyn og samme syn på jenter og utdanning som Boko Haram, som det er grunn til at land kan samarbeide om opplysninger om, sier Solberg.

Israel tilbyr hjelp

Kilder opplyste i ettermiddag til Sky News at det er etablert indirekte kontakt mellom Boko Haram og nigerianske myndigheter. Myndighetene henter også inn satelittbilder i letingen etter skolejentene.

Nigerianske mødre

Mødrene til tre av de bortførte skolejentene demonstrerte i hovedstaden Abuja med krav om at den nigerianske regjeringen og militæret gjør mer for å få løslatt døtrene deres.

Foto: PHILIP OJISUA

Søndag kveld ble det kjent at Israels statsminister Benjamin Netanyahu har tilbudt Nigeria hjelp i letingen etter jentene.

– Vi er forberedt på å hjelpe til med å lokalisere jentene og sloss mot den grusomme terroren som har rammet dere, sier Netanyahu.

President Goodluck Jonathan skal ifølge nyhetsbyrået AFP ha takket ja til et tilbud om å ta i mot en gruppe med kontraterrorisme-eksperter fra Israel som skal bistå i arbeidet.

Frankrikes president Francois Hollande sa søndag at han vil kalle inn til et møte med Nigeria og nabolandene i Paris for å diskutere situasjonen.

Møtet er planlagt avholdt førstkommende lørdag, ifølge AFP.

– 65 millioner jenter får ikke gå på skolen

Ifølge Plan Norge er det i dag 65 millioner jenter verden over som ikke får lov til å gå på skole.

– Mange av dem blir utsatt ulike typer trusler og forfølgelse, sier Thommessen.

Han forteller at den manglende skolegangen likevel ofte har med økonomi å gjøre.

– Det kan dreie seg om at familien føler at de ikke har råd til at barna, og dermed ofte jenta, ikke arbeider. Det kan også skyldes at de mener de ikke har råd til å ha jenta i familien og dermed gifter henne bort for å få medgift og unngå ytterligere kostnader.

Går fra dør til dør

Ifølge Thommessen er den viktigste utfordringen derfor å endre holdningene i lokalsamfunnene.

– Det er det vi jobber mest med. Vi jobber på bakken, går fra dør til dør, fra landsby til landsby, snakker med folk og viser dem eksempler. Holdningene må endre seg, slik at foreldrene, eldrerådene og så videre blir seg bevisst viktigheten av utdanning, sier han.

I tillegg må man jobbe målbevisst med å redusere frafallet i skolen, ettersom barn ofte tas ut av skolen etter hvert som de blir gamle nok til å arbeide.

Thommessen betegner seg som «helt avgjørende viktig» for verdens fremtid at flere jenter får en trygg skolegang.

– Det kommer til å ha ringvirkninger som er betydelig større. Det er viktig for tryggheten i lokalsamfunnet, for likestillingen, og for eierskapet til egen kropp og egen fremtid. At jenter får skolegang, gjør at de gifter seg senere, kan ta større ansvar for seg selv og delta i lokalsamfunnet. Dersom et land skal kunne ta del i en ønsket velstandsutvikling, kan man ikke holde halvparten av befolkningen inne, sier Thommessen.

AKTUELT NÅ