– Breivik ber meg si at han ikke angrer

Anders Behring Breivik ber forsvarer Geir Lippestad om å si at han ikke angrer på terrorhandlingene, og at han ville ha gjort det igjen.

Video - Breivik sier at han ville ha gjort det igjen, sier Geir Lippestad

- Breivik sier at han ville ha gjort det igjen, sier Geir Lippestad

Onsdag ble det klart at riksadvokaten har valgt å tiltale Breivik etter Straffelovens paragraf 147a, også omtalt som terrorparagrafen. Men tiltalen forandrer lite hos Breivik selv.

– Han er veldig tydelig på hva jeg skal kommunisere med pressen, hvis jeg blir spurt: «Si at jeg ikke angrer», sa Lippestad til NRK på Bergen lufthavn Flesland i dag.

– Han sier også at han ville ha gjort det samme igjen hvis han kunne velge, la forsvareren til.

Tvungent psykisk helsevern

Totalt 77 personer mistet livet i angrepene i angrepene mot Regjeringskvartalet og på Utøya. Ytterligere 158 ble skadd.

Riksadvokaten har foreløpig tatt til orde for å be retten dømme Breivik til overføring til tvungent psykisk helsevern. Bakgrunnen er at de første to rettspsykiatrisk sakkyndige konkluderte med at han ikke er strafferettslig tilregnelig.

I tiltalen tar likevel riksadvokaten forbehold om å legge ned påstand om fengselsstraff eller forvaring hvis det blir en annen konklusjon etter den nye rettpsykiatrisk undersøkelsen.

– Breivik skuffet over tiltalen

– Han er ikke overrasket over at han ble tiltalt for terror og drap, men han er skuffet over at påstanden er tvungent psykisk helsevern, sa Lippestad.

Breivik ønsker ikke å bli sett på som en psykisk syk person.

– Han opplever at han er tilregnelig. Han opplever at han har gjort disse handlingene ut fra et rasjonelt ståsted, det er hans oppfatning. Hvis han da er utilregnelig, faller det sammen, påpeker Lippestad.

Derfor blir det også en viktig del av forsvarets strategi å prøve å få frem at Breivik er tilregnelig.

SISTE NYTT

Siste meldinger