Hopp til innhold

Frp la ekstremsakene i skuffen: – Folk er bekymret for «Høyre light»

GARDERMOEN (NRK.no) En etter en ble klassiske Frp-saker som bompenge-nei og klima-skepsis lagt på vent i stedenfor å bli banket igjennom på landsmøtet. – Mange er redd vi skal bli Høyre light, sier Per Sandberg.

Siv Jensen og Per Sandberg

- INGEN DANS MED ROSER: Det blir ingen dans på roser å forhandle med de andre partiene, sier Frp-leder Siv Jensen. Nestleder Per Sandberg sier partiet har en viktig jobb i å beholdet sitt særpreg.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

Det ble med applausen da de ellers så sikre vinnersakene skulle stemmes over på Frps uvanlig striglede landsmøte søndag. Både forslaget om nulltoleranse for bompenger i regjeringsforhandlinger og å partiforankre tvilen om den menneskeskapte klimakrisen ble lagt rett i skuffen. Partiet legger dermed avgjørelsen i de kontroversielle sakene på vent til neste vår.

Det skjedde like etter at sentralstyre-kandidaten Erlend Wiborg hadde sendt følgende advarsel fra talerstolen:

– Vi må ikke bli Høyre light. Vi skal kompromisse og forhandle, men vi må ikke forhandle oss bort i forkant.

Så sterke ord som «Høyre light» er det få som vil si høyt i Fremskrittspartiet, men ifølge nestleder Per Sandberg er det nettopp det mange frykter nå.

– Siv trenger ikke stå med pisken

– Det er mange som er bekymret for at vi skal bli for likt Høyre. Det skal vi passe på at vi ikke blir. Det er ikke plass til to Høyre-partier i Norge. Men jeg føler meg trygg på at med de prosessene vi har nå, vil det alltid være en vesentlig forskjell mellom oss, sier han til NRK.no.

Finanspolitisk talsmann Ketil Solvik-Olsen karakteriserer det slik:

– Vi har ikke samme behov for å stå med spisse albuer ut i debatten lenger. Siv trenger ikke lenger stå med pisken for å moderere oss.

Bompenge-ultimatum og klimakrise-nei kunne fort blitt dårlig mottatt hos de mulige regjeringspartnerne i Høyre og Venstre. Men på spørsmål om protestpartiet Frp nå har lagt ultimatumer på hyllen, svarer partileder Siv Jensen at hun er forberedt på at tiden fremover ikke blir noen dans på roser.

landsmøte

STRIGLET: Årets Frp-landsmøte var mer striglet enn på lenge. Klassiske Frp-saker ble lagt tilbake i skuffen.

Hun mener likevel det skal skje uten at partiet mister sin tradisjonelt tydelige profil.

– Det vil være mange krevende spørsmål som vil være gjenstand for diskusjon, der alle partiene vil spisse sine profiler. Det var tøft for de rødgrønne, og det vil bli tøft for oss. Men jeg er ikke et øyeblikk i tvil om at partiet vil legge klare føringer for hva vi skal vedta, sier Jensen.

En annen sak som ble lagt på vent, er det betente forslaget om å godta homofiles rett til å bli vurdert som adoptivforeldre. Forslaget, som ble fremmet av FpU, har skapt mye diskusjon innad i partiet, noe som også kom tydelig til uttrykk da det ble debattert på landsmøtet. Men også dette ble sendt til programkomiteen. Selv om forslaget er forankret i de mest liberale kreftene i partiet, kan et homo-ja fort bli en hemsko i eventuelle regjeringsforhandlinger med Kristelig Folkeparti.

Nyvalgt leder av FpU, Himanshu Gulati, mener det er helt riktig av partiet å diskutere kontroversielle saker folk flest ikke først og fremst forbinder med Fremskrittspartiet.

– Ikke riktig nå

Ketil Solvik-Olsen Frp

IKKE PISK: - Siv Trenger ikke lenger å stå med pisken for å moderere oss, sier Ketil Solvik-Olsen.

Foto: Petter Olden / NRK

– Vi ønsker at Fremskrittspartiet skal gå i mer liberal retning. Folk forventer et åpent og inkluderende Frp, og det må vi vise dem. Det viktigste var ikke å få vedtatt dette i dag, men å sette det på dagsorden, sier Gulati til NRK.no.

I løpet av helgen har Frp også diskutert en ny handlingsregel partiet er villig til å anerkjenne. Anders Anundsen, som søndag ble valgt inn i sentralstyret, beskrives som en av de mer moderate kreftene i Frp. Han vil likevel ikke snakke høyt om utvanning etter hvert som valget og potensielle regjeringsforhandlinger nærmer seg.

– Vi skal ha en kjempebred debatt om dette, men det er viktige spørsmål det er snakk om. Da er det ikke riktig å ta beslutninger her og nå, sier Anundsen til NRK.no.

Også Ulf Leirstein avviser at partiet er i ferd med å bli for striglet.

– Jeg vil jo si at Siv Jensens partiledertale fredag var svært tydelig: Vi skal ikke støtte en regjering vi ikke er en del av, og vi skal være tydelig på vår politikk, sier han til NRK.no.

anundsen

INN I VARMEN: Anders Anundsen ble søndag valgt inn i sentralstyret i Frp. Han frykter ikke partiet blir for lite tydelig for trofaste velgere jo nærmere man kommer valget.

– Dere kunne vært tydelig i dag ved å banke igjennom både bompenge-nei og klima-skepsis?

– Ja visst, men vi gjør det heller etter neste års valg, svarer han.

NRKs politiske kommentator Kyrre Nakkim karakteriserer årets Frp-landsmøte som det tammeste han har vært på.

– Funkler i øynene

– Det er tydelig at Frp nå tenker 2013 og at partiet nå forbereder seg på å få makt. De mest ekstreme standpunktene blir fjernet, selv om de fint kunne banket dem igjennom her. Tidligere har vi vært vant til at sterke meninger ender i vedtak partiledelsen ikke nødvendigvis har likt. Det skjer ikke nå.

– Hvorfor ikke?

– Fordi Siv Jensen vil inn i regjering. Det funkler i øynene til folk her når det snakkes om regjeringsmakt. Tidligere var det to klare fraksjoner som sto mot hverandre som ønsket å beholde den gamle linjen, men her har Siv vunnet, og det står ingen klare motkrefter igjen. Det er oppsiktsvekkende stor støtte rundt dette.

Nakkim tror Frp fortsatt vil være det som lover mest også i et eventuelt tospann med Høyre, men mener det blir utfordrende å kombinere den mer forsiktige linjen med det man har bygget seg opp på.

– Vi er ennå ikke der hvor partiet legger bort bompenge-motstanden. Men Frp har alltid vært et protestparti. Mange vil nok bli skuffet når saker som i dag blir lagt bort.

AKTUELT NÅ