– Anders Behring Breivik er utilregnelig

De sakkyndige mener Anders Behring Breivik ikke er strafferettslig tilregnelig, melder VG Nett.

Rapporten om Behring Breiviks psyke

Her er rettspsykiater Torgeir Husby på vei til Oslo tingrett med rapporten om den mentale helsen til Anders Behring Breivik. Den ble levert tingretten klokken ni dag tidlig.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Ifølge VG skriver de rettsoppnevnte sakkyndige i rapporten at Breivik i oppkjøringen og gjennomføringen av terorangrepene, og i samtaler med rettspsykiaterne, har vært psykotisk.

Torgeir Husby og Nina Opsahl

De to rettsoppnevnte sakkyndige i Breivik-saken har aldri vært i tvil om konklusjonen, sier psykiater Torgeir Husby (tv). Tirsdag morgen overleverte han sakkyndigrapporten til tingrettsdommer Nina Opsahl i Oslo tingrett.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Avisen skriver også at konklusjonen i rapporten sier at Breivik er utilregnelig.

13 samtaler

Rettspsykiaterne har hatt 13 samtaler med Breivik.

De sakkyndige rettspsykiaterne leverte i dag sin 230 sider lange rapport der de tar stilling til Anders Behring Breivik er tilregnelig i et strafferettslig perspektiv.

– Vi har kommet frem til en konklusjon og den er uten tvil, sa rettspsykiater Torgeir Husby til NRK like før han overleverte rapporten i Oslo tingrett i dag tidlig.

Kan ikke dømmes til fengsel

Rapporten til Husby og Sørheim skal nå godkjennes av den rettsmedisinske kommisjon (RMK). De vurderer kun om rapporten er faglig holdbar, ikke det faktiske grunnlaget som er lagt til grunn. RMK fikk rapporten overlevert ved 10-tiden i dag.

Dersom retten vurderer Breivik som ikke tilregnelig kan han ikke dømmet til fengsel, forvaring, samfunnsstraff eller bot. Men han vil derimot kunne kunne bli overført til soning under tvunget psykisk helsevern.

I praksis vil en person som erklæres utilregnelig, bli dømt til overføring på tvunget psykisk helsevern og derfor bli overlatt til helsevesenet. Det betyr trolig at Breivik vil bli overført til en sikkerhetsavdeling på et sykehus.

– Kun rådgivende for retten

Oslo tingrett behøver ikke rette seg etter konklusjonen som sier Anders Behring Breivik er utilregnelig. Det sier psykolog Pål Grøndahl som er ekspert på rettspsykiatri til NTB.

– Rapporten er rådgivende, men det er svært sjelden at dommeren velger å se bort fra en slik uttalelse under en rettssak, sier han til NTB.

Ifølge Grøndahl er det svært få som blir funnet utilregnelige. Av 330 rettssakkyndigerapporter som ble laget i 2010 var det bare 24 prosent som konkluderte med utilregnelighet.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger