NRK Meny
Normal

– Barna er veldig opptatte av retur

– Barn som bor på asylmottak er svært opptatt av retur og hvordan den foregår, sier Redd Barna. Natt til i går ble Neda Ibrahim (12) og småsøsknene tvangshentet av politi som brøt seg inn hos dem om natten.

Da regjeringen laget sin stortingsmelding om barn på flukt, snakket de ikke med et eneste barn. Derfor har Redd Barna laget et motsvar: En 1,5 meter stor melding der 132 barn forteller om sin hverdag på asylmottak i Norge.

– Det er viktig å gjøre returene på en mer barnevennlig måte. Når man blir sendt ut etter 10 år er det åpenbart at man ikke har lagt barnets beste til grunn, sier Tove Romsaas Wang, generalsekretær for Redd Barna.

Da regjeringen laget sin stortingsmelding om barn på flukt, snakket de ikke med et eneste barn. Derfor har Redd Barna laget et motsvar: En 1,5 meter stor melding der 132 barn forteller om sin hverdag på asylmottak i Norge.

– Det er fullt ut mulig å snakke med barn, også med barn som er i en vanskelig situasjon. De har faktisk en lovfestet rett til å bli hørt, sier Tove Romsaas Wang, generalsekretær for Redd Barna.

Meldingen er full av barnetegninger av blomster, fotballspillere og superhelter. Men den forteller også om angst, urolighet, søvnløshet og stress blant barna. I stor grad dreier det seg om angst for å bli sendt ut av landet, sier Wang.

Inga Marte Thorkildsen

Barneminister Inga Marte Thorkildsen mottar Redd Barnas melding om barn på flukt. Hun lover at politikerne skal bli flinkere til å lytte til barna.

Foto: NRK

Politiet pågrep barn om natten

Natt til i går ble Neda Ibrahim (12), foreldre og hennes tre småsøsken brått vekket, da politiet knuste en rute og brøt seg inn for å pågripe familien.

Den palestinske familien skal nå tvangssendes til Jordan etter å ha bodd på asylmottak i Sandnes i ti år.

Neda Ibrahim

Neda Ibrahim (12) har bodd i Sandnes i Rogaland nesten hele livet. Nå skal hun sendes til Jordan.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Skulle vektlegge barns beste

Dette skjer til tross for at regjeringen i fjor sommer la fram stortingsmeldingen «Barn på flukt». Der står det at dagens praksis overfor de lengeværende asylbarna er for streng i forhold til lovens intensjon, og at hensynet til barnas beste skal vektlegges mer enn i dagens praksis.

I desember ga Høyesterett likevel to asylsøkerfamilier endelig avslag, til tross for at begge familiene hadde barn som hadde bodd i Norge i mange år. Dermed hevder regjeringens motstandere at lite eller ingenting har skjedd etter stortingsmeldingen.

I dag overrekker Redd Barna sin egen melding om barn på flukt. Meldingen er halvannen meter høy og nesten én meter bred, og kommer som et svar på stortingsmeldingen.

Redd Barnas melding

132 barn har tegnet og fortalt om sin hverdag på norske asylmottak. I dag overleveres deres melding til politikerne.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

132 barn forteller

Redd Barna har snakket med 132 barn som bor på asylmottak. Meldingen inneholder tekster, tegninger og tanker fra barn og unge om hvordan det er å være barn og søke asyl i Norge

Mottakerne er Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen, statssekretær Pål Lønseth i Justisdepartementet og representanter fra alle partiene.

– Redd Barna har snakket med 132 barn som bor på asylmottak, og denne boka er deres utfordring til politikerne, forklarer leder for Norges-programmet, Janne Raanes til NTB.

Barna og ungdommene som har vært med på å skrive og redigere heftet har nemlig vært svært oppbrakt over at Stortingsmeldingen «Barn på flukt, ikke har med barns synspunkt.

Lover å lytte mer til barna

Barne- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen (SV) lover at politikerne skal bli flinkere til å lytte til barna.

– Det er viktig at vi i Norge blir flinkere enn vi har vært til å la barn blir hørt, slik de har rett til gjennom Barnekonvensjonen. Det dreier seg om respekt for barn, men også om å få mer kvalifiserte beslutninger. Jeg tror også at barna bedre forstår sin egen situasjon når de blir hørt. Jeg lover at vi skal bli bedre til å høre på barn fremover, sa Thorkildsen da hun fikk overrakt meldingen fra Redd Barna.

Hun legger til at en asylprosess ikke er barnevennlig, men at man kan legge til rette for mer trygghet og forutsigbarhet.

– Vi kan høre mer på hvordan det er for et barn å være asylsøker. Da kan vi også lage en politikk som er mer i tråd med virkeligheten, sier Thorkildsen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger