NRK Meny
Normal

– Barn kan huske overgrep resten av livet

Minner fra alvorlige påkjenninger slettes aldri fra hjernen. Barn som er utsatt for overgrep kan derfor slite med plager for alltid, mener psykolog.

Illustrasjonsbilde av barn i barnehage

SVÆRT ALVORLIG: Overgrep mot små barn kan ødelegge både oppveksten og voksenlivet til ofrene.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Det er der hele tiden, og det slipper ikke taket, sier psykologspesialist og professor emeritus ved Universitetet i Tromsø, Willy-Tore Mørch, til NRK.

Han forklarer at konsekvensene av å bli utsatt for seksuelle overgrep som barn er svært alvorlige. Som voksne forteller ofrene at de alltid bærer minnene med seg.

En mann i 30-årene er siktet for overgrep mot 11 barn i en barnehage i Troms, og etterforskningen ble i dag utvidet til å gjelde ti år tilbake i tid.

– Skaper grunnleggende mistillit

– Barn i førskolealder har en voldsom utvikling av hjernen og hvis alvorlige påkjenninger sitter lenge i, så kan det ha betydning for både hjerneutviklingen og barnets kognitive funksjon, sier Mørch.

Det betyr at barna blant annet kan få problemer med hukommelsen og språkutviklingen.

Willy-Tore Mørch

Psykolog Willy-Tore Mørch sier det er avgjørende at barn som er utsatt for overgrep raskt får hjelp til å bearbeide traumene.

Foto: NRK

Småbarn er helt avhengige av at voksne regulerer følelsene deres. At dersom barnet gråter får det trøst, og om barnet blir engstelig, får det trygghet og ro av omsorgspersonen.

– Problemet er at når en nær voksen skaper angsten og frykten i stedet for å hjelpe barnet å regulere det, så kan barnet få en grunnleggende mistillit til nære voksne, forklarer Mørch.

Dersom det ikke er omsorgspersonen som står bak overgrepet, så er akkurat denne relasjonen så sterk, at den vanligvis ikke brister. Men den vonde erfaringen kan få stor betydning på andre områder.

– Viktig med rask hjelp

– Mange sier som voksne at de vegrer seg for å gå inn i nære relasjoner til ukjente, sier Mørch.

Fysiske overgrep i barndommen kan gjøre det skremmende for offeret i voksen alder å inngå seksuelle forhold.

– Mange føler dessuten skyld og skam, og de kan få depresjoner når de blir eldre og inn i voksen alder, forklarer psykologen.

Med profesjonell oppfølging kan de psykiske helseproblemene dempes ganske mye.

– Derfor er det så viktig at barna det gjelder får rask hjelp. Alt er individuelt, men denne typen hendelser og erfaringer vil få konsekvenser for alle, utdyper Mørch.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger