Hopp til innhold

– Avgjørende å se ham i retten

Louiza Louhibis voldtektsmann ble ettersøkt og utlevert til Norge. – Det var helt avgjørende for at jeg klarte å komme meg videre.

Louiza Louhibi

Louiza Louhibi ble voldtatt som 17-åring. Hun har i høst stått fram i flere medier, og nekter å forbli et offer.

Foto: Siv Sandvik / NRK

I 2007 ble hun overfalt og voldtatt i på gata i Oslo. For ett år siden møtte hun gjerningsmannen i retten.

– Jeg fikk vise at han ikke hadde ødelagt meg – at jeg står sterkt til tross for det han hadde gjort.

Men ikke alle ofre får sjansen til å få prøvd sin sak i retten.

Tall fra Kripos viser at 19 antatte seksualforbrytere er på rømmen. Flere har vært på rømmen i flere år.

Sonet dom i utlandet

– Dette hadde vært utrolig vondt å leve med at en mann som hadde gjort noe så forferdelig fortsatt var på frifot, sier Louhibi (21).

Mannen som voldtok henne og tre andre kvinner var en afrikansk asylsøker. Et fingeravtrykk avslørte identiteten hans, og mannen ble internasjonalt etterlyst.

Det viste seg at togoleseren befant seg i Finland – der han sonet en annen voldtektsdom. DNA-prøver derfra knyttet mannen til voldtektene i Norge – og i september 2009 ble han pågrepet av norsk politi og framstilt for varetektsfengsling.

Video 6d1bf309-0c44-45fb-becc-969a67772bdb.jpg

I november deltok Louzia Louhibi på et seminar mot voldtekt. Her snakker hun om hvor viktig det er at ofrene får en god oppfølging.

På rømmen

I fjor kom saken opp for retten, og gjerningsmannen ble dømt til sju års forvaring.

Louhibi var den eneste av ofrene som ville at gjerningsmannen skulle være til stede i lokalet da hun ga sin forklaring.

– Det aller viktigste for meg var å se ham, at han var tatt av norske politi, at han måtte høre min historie og få sin dom, sier hun til NRK.no.

Men dersom siktede stikker til et land Norge ikke har utleveringsavtale med, står politiet nærmest maktesløse.

– Det kan bli veldig krevende og til dels umulig å komme i kontakt med den siktede, og det er klart at her er det mange krevende problemstillinger vi står overfor, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde.

Politiet uten makt

NRK.no har tidligere fortalt historien til Oslo-kvinnen «Oda» som opplevde at mannen hun anmeldte for voldtekt rømte til Irak.


33-åringen er sikta i til sammen seks saker, men siden Norge ikke har en utleveringsavtale med Irak kan ikke norske myndigheter få ham tilbake til landet med tvang.

– Jeg får helt vondt av å tenke på hvordan de jentene har det, sier Louhibi.

For henne ble det lettere å komme seg videre etter rettssaken. Men dersom siktede ikke er i Norge er det ikke mulig å prøve saken for retten.

– Tiltalte har krav på å høres og avgi en forklaring. Å kjøre en så alvorlig sak uten han til stede seg jeg på som nærmest en umulighet, sier statsadvokat Marit Helene Evjemo.

AKTUELT NÅ