Hopp til innhold

– Asylmakta tilbake til politikerne

Høyre og FrP mener politikerne må ta tilbake makten i saker som omhandler asylpolitikk.

MUF, Solberg og Jensen
Foto: Fotomontasje / Scanpix

Utlendingsnemnda (UNE) har ved flere anledninger tatt avgjørelser som er stikk i strid med det regjeringen har bestemt.

Nå vil Høyre og FrP at politikerne tar tilbake makten.

– Strider mot den politiske viljen

– Det skal ikke sitte folk i forvaltningsenheter og ta overordnede beslutninger i strid med den politiske viljen, sier FrP-formann Siv Jensen.

Høyres leder, Erna Solberg, sier at politikerne er nødt til å ta tilbake makten.

– Dermed får de også mer ansvar. Jeg tror noen trodde ved den forrige reformen at de skulle slippe ansvaret, men det er politikerne som har ansvaret for dette. Vi trenger å ta tilbake igjen, også muligheten til å utføre det ansvaret.

UNE har gjort noe annet

Ved flere anledninger i løpet av de siste månedene har regjeringen sagt én ting, mens UNE har gjort noe annet.

Regjeringen snudde i saken om de nordirakiske kurderne, de såkalte MUF'erne. De skulle få ny sjanse til behandling av søknaden om opphold i Norge.

Men siden regjeringen fortsatt ikke har fått laget noen ny forskrift, bruker UNE den som allerede finnes - noe som resulterer i et nei, både til opphold og arbeid i Norge for MUF'erne.

– Vi gjør det som politikerne bestemmer. Vi tar utgangspunkt i det som er bestemt som rammebetingelser for Utlendingsnemnda og forholder oss dermed til de lover og forskrifter som gjelder til enhver tid. Foreløpig er det ingen ny forskrift, noe som betyr at vi må forholde oss til reglene som gjelder, sier UNE-direktør Terje Sjeggestad.

Han sier imidlertid at regjeringen har en mulighet til å gi en instruks til UNE om å sette behandlingen av en avgrenset type saker på vent, inntil videre.

– Men det har ikke skjedd i denne saken, sier Skjeggestad.

Omgjorde asyl-avslag

Senest i forrige uke omgjorde Utlendingsnemnda 50 avslag på asylsøknader fra somaliske og etiopiske familier. Årsaken var frykten for at familiene ville omskjære jentene om de ble returnert til hjemlandet.

I de 50 ankesakene overprøvde UNE Utlendingsdirektoratet (UDI), og innvilget opphold for afrikanske familier med jentebarn.

Les mer: Får opphold på grunn av omskjæringsfrykt

– Vi skal ikke ta signaler, som det kalles. Vi skal ikke følge instrukser som er gitt fra regjeringen til Utlendingsdirektoratet i første instans. Vi skal forholde oss til det som er besluttet og iverksatt i lov eller forskrift, sier Skjeggestad i UNE.

– Politikerne skal styre

Ifølge Erna Solberg har UNE og regjeringen rett og slett ulike holdninger til hvordan innvandringspolitikken og asylinstituttet skal være.

– Jeg mener at det er et problem, fordi jeg mener det er politikerne som må styre i Norge. Jeg mener ikke UNE gjør noe feil, men jeg tror problemet er at nå er vi kommet til sannhetens time når det gjelder organiseringen på utlendingsfeltet, sier Solberg.

Solberg mener det ikke bør være helt uavhengige klagenemnder, lik UNE. Hun mener de isteden nå er nødt til å se på måter å legge UNE inn under en større grad av instruksmulighet.

FrP var tidligere i mot opprettelsen av UNE, og er ikke mindre skeptiske i dag.

– Det skal ikke sitte folk i forvaltningsenheter og ta overordnede beslutninger i strid med den politiske viljen, sier Jensen.

Følg den videre debatten om dette temaet i Politisk kvarter i P2 og Alltid nyheter klokken 07.45 torsdag.

AKTUELT NÅ