NRK Meny
Normal

– Ap mangler egen politikk

Velgerflukten fra Ap skyldes at partiet ikke har noen egen politikk på viktige områder, men lener seg på regjeringen, mener Høyres Nikolai Astrup.

Nærbilde av Nikolai Astrup, blå bakgrunn

- Arbeiderpartiet mangler egen politikk på viktige områder og lener seg på regjeringens løsninger, sier Høyres Nikolai Astrup.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

For første gang siden Arbeiderpartiet fikk ny leder, viser NRKs måling at Erna Solberg er mer populær enn Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Folket mener Erna Solberg er mest skikket til å være statsminister.

Parlamentarisk nestleder Nikolai Astrup mener dette skyldes at partiet er utydelig i sin politikk, og vedtar brede forlik i stedet for å presentere egen løsninger på viktige områder for landet.

– Lener seg på regjeringen

– Siden 2013 har Arbeiderpartiet bedt om ti forlik, uten å ha fremmet noen forslag om løsninger innenfor de områdene de har bedt om forlik, sier Astrup i NRKs politiske kvarter.

Han sier at det er nærliggende å tolke dette som mangel på egen politikk, og at partiet kan lene seg på regjeringen.

– Det synes vi er bra, men det er viktig at også velgerne får svar på hvordan Ap har tenkt å løse de store utfordringene vi står overfor, sier han.

Politisk kvarter 19.01.16. Nikolai Astrup (H) og Trond Giske (Ap) diskuterer hvorfor Ap faller på målingene.

– Må se bedre etter

Men Ap-nestleder Trond Giske avviser kritikken. Han sier de mange forlikene skyldes at partiet tar inn over seg at de er i en situasjon hvor de er i mindretall i Stortinget.

– Hvis vi var fornøyd med regjeringens politikk hadde vi ikke hatt behov for noen forlik. Da kunne vi lent oss tilbake og sagt at arbeidsledigheten er lav, og at dette går i riktig retning. Men vi ser at landet går i veldig feil retning på flere områder, sier Giske.

Han sier at Ap eksempelvis har fremmet mange forslag til hvordan ledigheten kan reduseres. Det er nettopp fordi vi har disse løsningene at vi ønsker forlik, sier han.

– Hvis ikke Astrup ser dette må han se bedre etter, sier Giske, og viser til at Ap inviterte til et bredt forlik i Stortinget i høst, da asyltilstrømmingen var «ute av kontroll».

Trond Giske

- Vi innser at vi er i mindretall i denne stortingsperioden. Vi får best gjennomslag for politikken vår ved å invitere til store forlik, sier Aps Trond Giske.

Foto: Ole Jørgen Finnes / NRK

– Regjeringen hadde mistet kontrollen. I fjor ble antallet enslige mindreårige asylsøkere som kom til Norge. Da vi satt i regjering var antallet mindreårige asylsøkere i snitt under 1000 hvert år.

– Populisme av verste sort

– Dette er en påstand som faller på sin egen urimelighet. Dette er populisme av verste sort, alle vet at situasjonen er en helt annen nå, blant annet som følge av krigen i Syria. Dette er for dumt Trond, sier Astrup.

– Det kan hende at Arbeiderpartiet som parti hadde kommet bedre ut ved bare å kritisere regjeringen, men Norge hadde kommet dårligere ut.

– Jeg råder også dere til å lytte til andre Astrup. Det er ikke alltid man har de beste løsningene selv, sier Giske.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger