Støre til landsmøtet: – Ap ikke låst i familiepolitikk

Ap-leder Jonas Gahr Støre tenkte høyt om ordninger som bedrer overgangen mellom foreldrepermisjon og barnehage i sin tale til landsstyret i Arbeiderpartiet tirsdag.

Igjen er kontantstøtten blitt et glohett politisk tema. Ap-leder Jonas Gahr Støre åpner for å tenke nytt om ordningen etter at kampen mot kontantstøtten har vært en kjernesak for partiet hans i mange år.
Får Støre med seg partiet på en helomvending i kontantstøtte-spørsmålet ?
Se debatten fra Aktuelt 23.09.2014. Programleder Ole Torp.

Igjen er kontantstøtten blitt et glohett politisk tema. Ap-leder Jonas Gahr Støre åpner for å tenke nytt om ordningen etter at kampen mot kontantstøtten har vært en kjernesak for partiet hans i mange år. Får Støre med seg partiet på en helomvending i kontantstøtte-spørsmålet? Se debatten fra Aktuelt 23.09.2014.

Han slo fast at full barnehagedekning fortsatt er et mål for Ap, samtidig som han stilte spørsmål ved om politikerne virkelig har forstått krysspresset som mange småbarnsforeldre står i.

– Vi må lytte til mødre og fedre og finne gode løsninger for familiene og småbarna som ikke ønsker å starte fullt opp i barnehage når barna fyller ett år, sa Støre.

I Aps partiprogram vil partiet avvikle kontantstøtten ved full barnehagedekning, men Støre mener partiet ikke skal være låst i sitt syn.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Jonas Gahr Støre

Partileder Jonas Gahr Støre på talerstolen på landsstyremøte i Arbeiderpartiet.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Han tok til orde for å skrive et nytt kapittel i en moderne familiepolitikk, men understreket at Ap «ikke er låst i hvordan vi gjør dette». Like før hadde han tatt for seg kritikken fra dem som mener det tidvis kan være vanskelig å forstå hva Ap-lederen mener helt konkret.

– Noen av våre politiske motstandere forsøker å framstille det at vi er ute og lytter og former ny politikk, til at vi skaper forvirring og at vi mangler svar, sa Støre og fortsatte:

– De tar feil, og jeg tar kritikken med stor ro.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Lars Nehru Sand kommenterer

Lars Nehru Sand kommenterer kontantstøtten.

– Dette er å adoptere gammel politikk

Støres oppfordring om å tenke nytt rundt kontantstøtter minner mest om klassisk borgerlig politikk, mener leder av Aps tidligere regjeringspartner SV, Audun Lysbakken.

– Dette er å adoptere gammel borgerlig politikk som ikke har lyktes spesielt godt, sa Lysbakken til NRKs Politisk Kvarter tirsdag morgen.

Det har lenge vært spekulert i om Arbeiderpartiet under Støre vil vende seg mot KrF og sentrum i håp om å skape et nytt flertall fram mot neste stortingsvalg. Og kontantstøtte-utspillet blir tatt godt i mot av en overrasket KrF-leder.

– Det overrasker meg at Ap, som tiår etter tiår har kjempet mot kontantstøtten, nå åpner for å støtte kontantstøtte til ettåringer. Jeg må gi Støre den honnøren. Det er ganske modig å gå til Arbeiderpartiets kvinner og løfte denne tenkningen, sa KrF-leder Knut Arild Hareide tidligere tirsdag.

SISTE NYTT

Siste meldinger