NRK Meny
Normal

– Ap har ikke tillit til en minister som bryter grunnloven

STORTINGET (NRK): SV og Arbeiderpartiet raser mot Venstre, som fortsatt har tillit til justisminister Anders Anundsen (Frp). – Nå har de ikke lenger noe pressmiddel mot Anundsen, sier SVs Karin Andersen.

Jette Christensen og Trine Skei Grande

SKUFFET: Jette Christensen og Arbeiderpartiet er skuffet over at Venstre og Trine Skei Grande ikke vil være med på å felle Anders Anundsen.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Det er klart at ministeren har brutt opplysningsplikten. Jeg er veldig skuffet over at Venstre og KrF nå lar Anundsen slippe av kroken, sier SVs Karin Andersen til NRK.

Venstre mener justisminister Anders Anundsen har holdt tilbake informasjon overfor Stortinget, og heller ikke sørget for politikkendring som gjelder lengeværende asylbarn har blitt fulgt opp.

Abid Raja sier Anundsen har opptrådt sterkt kritikkverdig, men at Venstre under sterk tvil ikke støtter SVs mistillitsforslag mot statsråden.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Anders Anundsen

OVERLEVER: SVs forslag om å fremme mistillit mot Anders Anundsen får ikke flertall i kontroll – og konstitusjonskomiteen.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Har ikke noe pressmiddel

Det får SVs Karin Andersen til å rase. Ikke bare mot justisministeren, men også mot regjeringens støttepartier KrF og Venstre.

Venstre-leder Trine Skei Grande sa på en pressekonferanse i dag at partiet fortsatt er opptatt av at Anundsen« må rette opp de feilene som er begått» mot asylbarn som feilaktig kan ha blitt sendt ut av landet.

Det er ikke nok til å berolige Andersen.

– Nå har de ikke noe pressmiddel mot ham (Anundsen, journ.anm.), og de har tydeligvis heller ikke løst hvordan man skal behandle sakene til dem som er sendt ut.

Karin Andersen

SKUFFET: SVs Karin Andersen mener Venstre burde brukt tyngre skyts mot Anundsen.

Foto: NRK

– Tror du på en løsning for asylbarna?

– Jeg håper på en løsning. Men hvis de hadde hatt en løsning hadde de vel sagt det i dag, og det har de ikke gjort. Tvert imot har de nå skjøvet det ansvaret over på Stortinget, og da er det helt usikkert hvordan det blir, sier Andersen.

Hun reagerer også på at Frps innvandringspolitiske talsmann, Mazyar Keshvari, sier til Aftenposten at man «ikke har mottatt noen formelle krav» fra KrF eller Venstre.

– Er det sant, har V og KrF ført oss alle bak lyset. Da er det ikke sant at de har satt barna foran alle andre hensyn, slik de har framstilt det.

– Snakker Keshvari usant, må det være spikeren i likkista for tillit mellom støttepartiene og regjeringen, sier Andersen.

– Anundsen har brutt grunnloven

Allerede fredag gjorde støttepartiet KrF det klart at man ikke ville støtte et mistillitsforslag, og at forslaget dermed ikke kunne få flertall i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

I morgen skal kontrollkomiteen behandle saken på ordinær måte. Ikke godt nok, mener Arbeiderpartiets Jette Christensen.

– Ap har ikke tillit til en minister som feilinformerer Stortinget, som bryter grunnloven, og som holder tilbake informasjon. Jeg registrerer at Venstre er uenig i det.

– Det er underlig i et kontrollperspektiv, fordi kontrollkomiteens oppgave er å passe på at regjeringen gjør det den sier den skal gjøre. Det er ikke det som har skjedd her.

– Kan ikke bare fortelle de man vil

I forrige uke ble det klart at Arbeiderpartiet, for første gang på 32 år, støttet et mistillitsforslag mot en sittende statsråd. Christensen mener det blir feil av Venstre legge inn merknad til kontrollkomiteen om at sakene med asylbarna skal behandles på nytt.

– Slik det blir referert, mener jeg det er demokratisk problematisk å blande inn spørsmål som egentlig er fagkomiteens med kontrollkomiteens.

– Vi kan ikke ha en slik struktur at statsråder kan komme til Stortinget og bare fortelle det de vil fortelle, sier Christensen.

Erna Solberg og Anders Anundsen

STØTTER: Statsminister Erna Solberg (H) sa før helgen at Anders Anundsen blir sittende fordi han er en «veldig dyktig» justisminister.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger