Hopp til innhold

– Anundsen bruker tragedien i Paris

Aps Hadia Tajik mener det er populistisk av justisministeren å ta til orde for generell politibevæpning rett etter terrorangrepet i Paris.

Hadia Tajik

Justispolitisk talskvinne Hadia Tajik i Ap sier at det ikke er noen holdepunkter for at bevæpning av politiet fører til mindre terror.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Aps justispolitiske talskvinne, Hadia Tajik, tar et knallhardt oppgjør med justisminister Anders Anundsen, som i dag tok til orde for omkamp om permanent bevæpning etter Paris-terroren.

Tre dager tok det altså før Anders Anundsen brukte tragedien i Paris til å snakke om generell bevæpning. Generell bevæpning av norsk politi er et stort og viktig spørsmål, og Paris-terroren er ikke et egnet bakteppe for å starte den diskusjonen, sier Tajik.

Tajik beskylder justisministeren for populisme.

– Når man bruker dette bakteppet, denne tragedien, denne terroren som bakteppe, som en mulighet for å reintrodusere en diskusjon som et enstemmig Storting har stemt ned, er det vanskelig å se på dette som noe annet enn populisme, sier hun.

Vil ha omkamp om permanent bevæpning

– Det klarer jeg ikke helt å forholde meg til, svarer justisminister Anders Anundsen (FrP) på kritikken fra Tajik.

– Dette har jeg ment i lang tid, Frp har ment det i lang tid og regjeringen har det i regjeringserklæringen sin. Så hvis det er populisme å stå for det samme standpunktet over tid, så er jeg populist med glede.

Frp har, som eneste parti, programfestet at norsk politi bør være væpnet til enhver tid. For under ett år siden sa stortingsflertallet nei til generell bevæpning. Anundsen mener dagens trusselbilde i Europa gjør at det er «politisk ansvarlig» å revurdere dette.

– Jeg tror vi må erkjenne at Norge er et av få land i hele verden som i lang tid har hatt privilegiet med et ubevæpnet politi, men nå er det politisk ansvarlig å revurdere dette privilegiet.

– Er det bevæpning som skal hindre terror i Norge?

– Nei, bevæpning kan bidra til en raskere innsatsevne og en raskere evne til å beskytte seg selv. Hva slags betydning det ville hatt i den tragedien vi har sett i Frankrike, er vanskelig å si nå.

Ulike syn i Høyre

Høyres justispolitiske talsmann, Anders Werp, sier til NRK at politikerne nå må gjøre det som er nødvendig for å sikre norske borgere og norske verdier.

Men noen endring i prinsippet om bevæpning av politiet nå, er ikke aktuelt, mener han.

– Vi kommer ikke til å bruke en enkeltanledning som terrorangrepet i Paris til å skifte standpunkt i et så prinsipielt spørsmål. Vi må se dette an, og vi må se på utviklingen over tid, sier Werp.

Han mener diskusjonen om permanent bevæpning må tas senere.

Men i partiet Høyre er det delt oppfatning i spørsmålet om bevæpning.

– Bevæpningsdebatten bør tas i sin fulle bredde nå. Både fordi den midlertidige bevæpningen har vart lenge, og den sikkerhetspolitiske situasjonen med bestialsk terror utenfor vår trappedør, sier Hårek Elvenes, som sitter i justiskomiteen for Høyre.

AKTUELT NÅ