Hopp til innhold

– Andre enn Apple frykter nok å bli avslørt

Skatteekspert Guttorm Schjelderup ved Norges Handelshøyskole er glad for at flomlyset nå settes på flernasjonale selskapers betaling av skatt. – Dommen sender et signal om at skatteplanlegging kan være skadelig og ulovlig, sier han.

Guttorm Schjelderup, professor ved Norges Handelshøyskole

FLERE I FRYKT: NHH-professor Guttorm Schjelderup sier flere selskaper kan bli nødt til å punge ut i kjølvannet av Apple-saken.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

EU har konkludert med at Apple har fått ulovlig statsstøtte fra Irland, og må betale tilbake opptil 120 milliarder kroner til Irland.

Årsaken er at Irland ved flere anledninger skal ha gitt elektronikk-giganten betydelige skattefordeler. Det er ifølge EU-reglene ulovlig.

NHH-professor Guttorm Schjelderup er ekspert på skatteplanlegging i flernasjonale selskaper.

Han tror at andre selskaper med tilsvarende avtaler frykter å bli avslørt, og mener også Irland burde blitt bøtelagt av EU.

– Apple overlever nok boten, men dette er ikke småpenger, sier Schjelderup til NRK.

– Andre bedrifter eller skattebetalere må betale regningen

Apples logo

Apple har en markedsverdi i underkant av 5000 milliarder kroner. I førhandelen på New York-børsen faller verdien av selskapet i overkant av 1 prosent rett etter 14.00 norsk tid.

Foto: MICHAELA REHLE / Reuters

Han tror at andre selskaper som sitter med tilsvarende avtaler nå frykter at de skal bli avslørt.

Når noen får urettmessige konkurransefortrinn, undergraves skattesystemene. Den regningen må noen betale, enten det er andre bedrifter eller skattebetalere, sier han.

I et notat fra 2014 viser Schjelderup blant annet hvordan Google har satt opp sin selskapsstruktur med holdingselskap i Irland med royalties via et selskap i Nederland som deretter sendes til Bermuda.

Bloomberg har tidligere skrevet at Google i perioden 2007–2009 betalte i overkant av 2 prosent skatt av sine inntekter utenfor USA på grunn av finurlige selskapsstrukturer.

– Apple-dommen reiser nye spørsmål om hvem som egentlig er skatteparadiser, når land har skjulte avtaler og fører hemmelige forhandlinger med internasjonale selskaper. Ingen vet for eksempel hvor mye selskapene må betale til Nederland for å bruke dem som gjennomstrømmingsnasjon, sier NHH-professoren.

Kan få følger for flere

Den 130 siders lange rapporten som EU-kommisjonen har arbeidet med i tre år, får trolig følger for flere andre store selskaper som har forhandlet frem kunstige skatteordninger i EU.

Så sent som i fjor slo den samme kommisjonen fast at Nederland skulle kreve tilbake skattepenger tilsvarende 30 millioner euro fra kaffegiganten Starbucks, og Luxembourg et tilsvarende beløp fra bilgiganten Fiat.

Ifølge BBC har EU-kommisjonens undersøkelser blitt møtt med kritikk i USA. Det amerikanske finansdepartementet skal ha kritisert EU for å utnevne seg til en overnasjonal skattemyndighet som blandet seg inn i enkeltlands skatteregler.

Historisk høy bot

Skatteregningen med renter tilsvarer om lag 120 milliarder norske kroner, og er historisk høy.

Apple har på forhånd varslet at den vil anke en straffeskatt. Det samme har også den irske regjeringen gjort, selv om dette vil tilføre statskassen flerfoldige milliarder euro.

En ankebehandling er ventet å kunne ta opp til to år.

AKTUELT NÅ