– Andhøy vil finne Berserk

Jarle Andhøy er trolig på vei til Antarktis for å lete etter Berserk med sonar, og vil også forsøke å fullføre sitt mål om å ta seg til Sydpolen.

Jarle Andhøy og båten Nilaya

Jarle Andhøy skal har lagt ut på ekspesisjon i Antarktis for å finne «Berserk». Båten «Nilaya» skal være kjøpt på New Zealand for dette formålet.

Foto: www.nilaya.co.nz/Arne Raanaas

Jarle Andhøy skal etter det NRK kjenner til ha skaffet seg en ny båt og reist fra en havn i New Zealand 10. januar med kurs for Rosshavet i Antarktis.

LES: – Andhøy på vei til Antarktis igjen

Nilaya

«Nilaya», den nye båten til Jarle Andhøy, har nå kurs mot Antarktis.

Foto: www.nilaya.co.nz

Med kamerateam

Med seg har han kamerautstyr og trolig fotograf, og et av målene for den nye ekspedisjonen er å finne spor etter Berserk som trolig havarerte under Andhøys forrige ekspedisjon til Antarktis i februar i fjor. Andhøy har trolig med seg sonar for å kunne søke etter båten.

De to nordmennene Robert Skaanes (34) fra Larvik og Tom Gisle Bellika (36) fra Oslo, samt sørafrikaneren Leonard J. Banks (32), antas å ha omkommet da Berserk forsvant. Kaptein Andhøy og Samuel Massie var på det antarktiske fastlandet på samme tidspunkt.

Samuel Massie er trolig også med på denne ekspedisjonen.

«Berserk» befant seg 33 kilometer nord for Scott-basen i Rosshavet da nødsignalene ble sendt ut.

Det var da ekstreme værforhold i området, med orkan i opptil 80 knops styrke, veldig tung sjø, og snødrev med dårlig sikt.

Ønsker å nå Sydpolen

Andhøy skal etter det NRK kjenner til også denne gang prøve å ta seg inn til Sydpolen med utstyret som de forlot på den antarktiske fastland for ett år siden, for å fullføre planene fra i fjor. Blant utstyret som står der er firehjulinger.

Andhøy har oppholdt seg på New Zealand i noen uker, og har kjøpt ny båt der.

Kystvakten i New Zealand har også meldt at Jarle Andhøy er om bord i fartøyet «MS Nilaya» med kurs for Antarktis.

Kystvakten forsøkte onsdag å finne ut hvor «MS Nilaya» befinner seg, og har bedt fartøy i området om å være på utkikk etter båten.

Selv har kystvakten avsluttet letingen for natten, men vurderer å gjenoppta søk når dagslyset kommer tilbake torsdag morgen, lokal tid. Skal de stanse båten, må de gjøre det før båten når internasjonalt farvann.

SE: Flere bilder av «Nilaya»

Bekymret

I et brev sendt fra Utenriksdepartementet til Antarktistraktatens sekretariat som NRK har tilgang til, uttrykker UD bekymring for at Jarle Andhøy har planlagt en ny sørpolekspedisjon.

Det var Jarle Andhøy selv som formelt varslet regjeringen om planene for ekspedisjonen. Men ingen godkjenning er gitt fra norske myndigheter.

Direktør Jan Gunnar Winther i Norsk Polarinstitutt sier han vet at Andhøy har oppholdt seg på New Zealand i noen uker, og at han har kjøpt en båt der.

– Jarle Andhøy sendte inn en mangelfull beskrivelse av en ekspedisjon for snart et år siden. Vi hadde kontakt med ham våren 2011. Vi har ikke godkjent aktiviteten på grunn av manglende informasjon fra Andhøy. Men jeg vil understreke at Andhøy ikke har gjort noe ulovlig før han eventuelt krysser 60 grader sør, sier direktør Jan Gunnar Winther i Norsk Polarinstitutt.

LES: Mer om regelverket her

UD bekrefter at de tidlig i januar tok kontakt med styresmaktene i New Zealand og meldte fra om Andhøys planlagte ekspedisjon. UD er også kjent med at mediene i New Zealand nå melder at Andhøy kan ha startet turen.

– UD, Norsk Polarinstitutt og Justisdepartementet er i dialog rundt dette, sier pressevakt i UD Svein Atle Michelsen til NRK.

Norske myndigheter har ikke kjennskap til at andre nasjoner har gitt Jarle Andhøy tillatelse til å sette kurs for Sydpolen.

Her sluttar isen i Antarktis

Det er i dette havområdet Jarle Andhøys båt nå skal befinne seg, mellom New Zealand og Rosshavet i Antarktis.

Foto: Eivind Molde / NRK

Ulovlig ekspedisjon

Ifølge Sunday Star Times skal ikke Andhøy ha lovlig opphold i New Zealand. Tidligere denne måneden skal han ha forsøkt å ta seg inn i landet, men ble nektet da han ikke opplyste at han tidligere har blitt deportert fra Canada.

Myndighetene i New Zealand har etterlyst Andhøy og Samuel Massie, fordi de frykter at de vil ta seg ulovlig til Antarktis.

«Berserk»-ekspedisjonen i fjor, som hadde som mål å gjenerobre Sydpolen hundre år etter Roald Amundsen, var ikke godkjent av Norsk Polarinstitutt. Det var første gangen et norsk fartøy brøt meldeplikten for reise i Antarktis.

Ifølge lovteksten kan manglende meldeplikt straffes med opptil ett års fengsel eller bøter – eller begge deler.

Det kreves at man har avtaler med et selskap som kan redde ut ekspedisjonen hvis det går galt eller ekspedisjonen må stille en økonomisk garanti for redningsarbeidet. En slik avtale hadde ikke «Berserk».

Andhøy fikk et forelegg på 25.000 kroner for brudd på miljøforskriften for Antarktis etter Berserk-ekspedisjonen i fjor.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger