NRK Meny
Normal

– Alvorlige konkurranseproblemer i mobilmarkedet

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) er ikke overrasket over rekordboten Konkurransetilsynet vil gi Telenor. I sommer ga Nkom Telenor strammere tøyler for å hindre misbruk av markedsmakt.

Torstein Olsen

Direktør Torstein Olsen i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet har som oppgave å holde Telenor og andre aktører i ørene. I sommer strammet tilsynet til reglene, for å hindre misbruk av markedsmakt.

Foto: Morten Rosenvinge / NRK

I en pressemelding onsdag sier Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (tidligere Post- og teletilsynet) at det har vært alvorlige konkurranseproblemer i mobilmarkedet.

Direktør Torstein Olsen sier til NRK at han ikke er overrasket over Konkurransetilsynets foreløpige vedtak.

Nei, vi er egentlig ikke overrasket over dette. Vi har jobbet med mobilmarkedene i mange år, analysert dem, og kommet til at det er konkurranseproblemer i disse markedene, sier Olsen.

Uttalelsene fra Olsen kommer i kjølvannet av at Konkurransetilsynet onsdag morgen varslet at Telenor kan få norgeshistoriens største bot på 906 millioner kroner for misbruk av markedsmakt i det norske mobilmarkedet.

– Strengere regulering av Telenor nå

I juli vedtok Nasjonal kommunikasjonsmyndighet å gi Telenor strammere tøyler for å sikre konkurransen i mobilmarkedet, ifølge Olsen.

– Vi fattet i sommer et nytt vedtak som pålegger Telenor ganske sterke beskrankninger i sine muligheter for å misbruke sin dominerende stilling. Da fattet vi blant annet vedtak om det som Konkurransetilsynet nå har slått fast er ulovlig, at slike eksklusivitetsavtaler ikke er tillatt. Det er deler av vedtaket fra i sommer, sier han.

Telenor har nå frist til mars til å svare på varselet fra Konkurransetilsynet.

Olsen sier at det endelige utfallet av saken uansett ikke påvirker reguleringen, som gjelder tre år frem i tid.

– Telenor har vært svært dominerende i det norske mobilmarkedet gjennom mange år, og det er grunnen til at vi har sett oss nødt til å regulere Telenor som den dominerende aktøren, for å unngå problemer fremover i tid, sier han.

– Overrasket og uenig

Telenors kommunikasjonsdirektør Torild Lid Uribarri sier til NRK at selskapet er overrasket og uenig i Konkurransetilsynets foreløpige konklusjon om at selskapet har misbrukt sin dominerende posisjon.

Torild Uribarri, leiar for kommunikasjon i Telenor

– Vi har ikke hatt avtaler som har begrenset konkurransen, sier Torild Uribarri, kommunikasjonsdirektør i Telenor.

Foto: Johnny Syversen

Vedtaket fra Konkurransetilsynet kommer fire år etter at tilsynet sammen med ESA foretok en razzia hos Telenor på Fornebu, der det blant annet ble tatt beslag i dokumenter.

NRK har tidligere skrevet at myndighetene fikk tilgang til skap som ble åpnet og elektronisk tilgang for enkeltbrukere.

– Vi er uenig og overrasket over varselet fra Konkurransetilsynet. Nå har Konkurransetilsynet brukt fire år på å komme med dette varselet, og vi har fått frist til 1. mars 2017 på å svare, sier Uribarri.

Hun sier at selskapets jurister nå vil gå grundig gjennom varselet og svare innen fristens utløp.

– Men generelt mener vi at vi ikke har hatt avtaler som har begrenset konkurransen, og det skal vi forsvare overfor Konkurransetilsynet, sier hun.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger