– Alvorlig lekkasje fra Norges Bank

Oljefondets årsrapport voktes nærmest som en statshemmelighet. Likevel har rapporten blitt lekket for fire dager siden. – Jeg vil ikke svare ja eller nei på om noen kan ha tjent penger på dette, sier sentralbanksjefen.

Øystein Olsen

Sentralbanksjef Øystein Olsen er styreleder i Norges Bank Investment Management. Han sier at Oljefondet skal gjennomgå sine rutiner, etter at fondets årsrapport ble lekket for fire dager siden.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Allerede for fire dager siden ble Oljefondets resultater for 2014 publisert på nettstedet Nordic News.

Norges Banks kommunikasjonsavdeling var ikke klar over dette da NRK gjorde dem oppmerksomme på det fredag morgen. Både nettstedet og artikkelen har tidvis vært nede i morgentimene.

Artikkelen inneholder helt presis og omfattende informasjon om Oljefondets resultater. Blant annet er fondets største beholdninger gjengitt i artikkelen, som har publiseringsdato 9. mars.

Direktør Yngve Slyngstad i Norges Bank Investment Management

Direktør Yngve Slyngstad i Norges Bank Investment Management sier at det kan være kritisk for Oljefondets investeringer dersom det lekker informasjon.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Rapporten ble offentliggjort av Norges Bank 10.00 fredag, og er oppslag i alle medier i dag. Journalistene fikk tilgang til den 09.30 fredag morgen, og må på tro og ære love å overholde sperrefristen 10.00.

Sentralbanksjef Øystein Olsen sier til NRK at han ser alvorlig på saken.

Det synes vi selvfølgelig er alvorlig. Vi vil gå gjennom våre rutiner, og mer spesifikt vil Oljefondet gjøre det, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Vil ikke utelukke at noen kan ha tjent på lekkasjen

– Men vi som er journalister forholder oss til veldig strenge sperrefrister på disse rapportene. Er det slik at noen kan tjene penger på slike lekkasjer fra dere?

– Det vil jeg ikke svare ja eller nei på. Jeg vil bare gjenta fra Norges Banks side at nyheten er helt fersk for meg, vi ser alvorlig for dette, og vi vil gå gjennom rutiner, sier Olsen.

Han sier at det er grader av sensitivitet i informasjon som blir tilgjengelig.

– Det finnes eksempler på enda verre mulige lekkasjer enn akkurat denne rapporten, sier Olsen.

Slyngstad: - Skal sørge for at det ikke gjentas

Oljefond-sjef Yngve Slyngstad sier til NRK at informasjonssikkerhet tas på alvor.

– For det første vil jeg si at informasjonssikkerhet for oss er et veldig viktig fokusområde, og dersom det kommer informasjon ut kan det selvsagt være kritisk for våre investeringer, sier han.

Slyngstad påpeker at rapporten ble produsert for flere uker siden.

– Når det gjelder denne konkrete rapporten ble den produsert for flere uker siden, og det er ingen informasjon der som jeg tror det er mulig å tjene penger på nå, sier direktøren for Statens pensjonsfond utland (NBIM).

– Dette er selvsagt beklagelig, men det skyldes så langt vi vet en teknisk side som vi skal sørge for ikke gjentas, sier Slyngstad.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger