NRK Meny
Normal

– Alvorlig at sykefraværet er så høyt

Rikspolitikerne har en klar marsjordre til kommuner som sliter med høyt sykefravær: – Lær av dem som lykkes.

Jan Tore Sanner
Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Gjennom en rekke artikler har NRK satt søkelys på sykefraværet blant ansatte i kommunal sektor. I snitt går hver tiende arbeidsdag i norske kommuner tapt på grunn av sykdom, samtidig er det store forskjeller fra kommune til kommune, og forskerne mener det er mye å hente på bedre ledelse og forebygging.

– Høyt sykefravær kan skape et dårlig arbeidsmiljø og gå utover innbyggere som trenger velferdstjenester. I tillegg innebærer store kostnader for kommunene, sier kommunalminister Jan Tore Sanner.

– Tiltak gir resultater

Ferske tall fra kommuneorganisasjonen KS viser et sykefravær på 9,8 prosent blant faste ansatte. Det er langt unna målet i avtalen om et inkluderende arbeidsliv, der kommunene siden 2001 har forpliktet seg til å jobbe for et sykefravær på 6,7.

– Det er alvorlig at kommunene ikke lykkes med å få ned sykefraværet, sier Sanner.

Sjekk fraværet i din kommune:

Laster innhold, vennligst vent..

Rundt 40 kommuner har et sykefravær under sju prosent, ifølge KS' statistikk. Om lag like mange har et sykefravær over tolv prosent. De store forskjellene fra kommune til kommune viser at potensialet for å få ned snittet er stort, mener Sanner. Han viser til at mange kommuner har hatt suksess med målrettet arbeid og tiltak.

– Da går sykefraværet ned, sier Sanner.

– Mange har noe å strekke seg etter

Den samme oppskriften har Arbeiderpartiets, Fremskrittspartiets og Senterpartiets representanter i Kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget.

– Det er viktig at de som velges inn i kommunestyrene til høsten tar mål av seg til å være gode arbeidsgivere. Tallene spriker fra kommune til kommune, og det viser at det nytter å arbeide for å få det ned, sier Helga Pedersen (Ap).

– Det mest interessante er den store forskjellen mellom kommunene. Mange har noe å strekke seg etter. Sykefraværet koster enorme summer, og der ligger store muligheter til å spare penger, sier Helge André Njåstad (Frp).

– Man bør ta en runde i kommunene å se på beste praksis, hva de som har fått det til har gjort. Det har vi kanskje ikke vært flinke nok til, sier Heidi Greni (Sp).

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger