Rusforsker: Det er altfor fuktig i norsk politikk

Da sosiologiprofessor og rusforsker Willy Pedersen undersøkte rusforbruket blant norsk ungdom, viste det seg at ungdom som er med i politiske ungdomspartier, hadde et betydelig høyere forbruk av rusmidler enn andre.

Drikker øl
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

– Det er klart det er et bekymringsfullt tegn når disse organisasjonene utmerker seg med et spesielt høyt forbruk og ligger klart over snittet av norske ungdommer, sier Willy Pedersen til NRK.no.

Studien viste at ungdom som var med i politiske ungdomsorganisasjoner, hadde et høyere forbruk av rusmidler, særlig alkohol, men også hasj, enn ungdom som var med i alle andre typer ungdomsorganisasjoner.

Ungdomspolitikerne hadde også et betydelig høyere forbruk av disse rusmidlene enn snittet blant norsk ungdom generelt.

– Det ser ut til at det har utviklet seg en del fuktige kulturer i disse organisasjonene, sier Pedersen.

– Debatter fortsetter over noen glass øl

Studien gjorde han i 2008, men den erfarne rusforskeren tviler sterkt på at situasjonen er endret i dag.

Willy Pedersen

– Det har utviklet seg en del fuktige kulturer, sier rusforsker Willy Pedersen om ungdomspartiene.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

– Jeg intervjuet mange ungdommer i forbindelse med studien. Det hørtes ut som det ofte var viktige debatter som fortsatte over noen glass øl utover kvelden og natta, kanskje til og med sammen med personer fra moderpartiet, som er enda eldre og har enda mer maktinnflytelse. Det er klart det da er lett å bli trukket inn i sammenhenger som egentlig passer veldig dårlig for helt unge mennesker, sier Pedersen.

– Hvis du får adgang til noen av de sentrale personene i partiet, blir invitert med på fester eller nachspiel på hotellrom hvor det foregår viktige diskusjoner, er det selvfølgelig veldig fristende.

– Alvorlig at ungdom blir beruset med autoritetspersoner i partiet

I går ble Venstres nestleder Helge Solum Larsen anmeldt og siktet for voldtekt av en 17 år gammel jente under Rogaland Venstres årsmøte i helgen.

Leder for kommunalstyret for byutvikling i Stavanger, Helge Solum Larsen

Helge Solum Larsen har innrømmet å ha hatt sex med en 17 år gammel jente på Rogaland Venstres årsmøte. Begge skal ha vært påvirket av alkohol.

Foto: Erik Waage / NRK

Larsen har innrømmet at han hadde sex med 17-åringen, men hevdet det var frivillig.

Både Larsen og 17-åringen, som er medlem av Unge Venstre, skal ha vært påvirket av alkohol.

Det er svært alvorlig, mener Pedersen og viser til at det i Norge ikke er lov til å servere eller selge alkohol til ungdom under 18 år.

– Bare det at det har foregått festing med en jente som er under den lovlige aldersgrensen for anskaffelse av alkohol, og hun har hatt tilgang til alkohol, er alvorlig.

Både valgforsker Bernt Aardal og politisk redaktør i NRK Kyrre Nakkim har tatt til orde for at Venstre og de andre politiske partiene må ta et oppgjør med drikkekulturen og vurdere å stramme den inn på partiarrangementer.

Det sier Willy Pedersen seg enig i.

– Hvis det er sånn at partier har møtesteder hvor voksne personer i sentrale tillitsverv i partiet er sammen med ungdommer som er under den grensen vi har for å få tak i alkohol i Norge, og det likevel er alkohol inne i bildet, synes jeg det er en alvorlig sak, sier Pedersen.

– Det er klart at hvis ungdommer her drikker og blir beruset sammen med autoritetspersoner i partiet, og man læres opp til denne type samværsformer, bør partiet ta et oppgjør med en sånn kultur.

Kun tre av ti med alkoforbud

Leder for Unge Venstre, Sveinung Rotevatn, har snakket med flere som var på fylkesårsmøtet i helgen om alkoholserveringen.

– Slik jeg har forstått det, ble det ikke servert alkohol under middagen, men arrangementet var på et hotell hvor de har skjenkebevilling. Det var en bar der, og den benyttet folk seg av, sier han.

Bare tre av de sju største ungdomspartiene har totaltforbud mot alkohol på sine arrangementer: AUF, Sosialistisk Ungdom (SU) og Kristelig Folkepartis Ungdom (KrFU).

– Alkohol og politikk hører ikke sammen, sier Olav Magnus Linge i SU til NRK.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger