– Nye permitteringsregler fører til flere oppsigelser

Mange blir sagt opp fra jobben sin fordi bedriftene ikke har råd til å permittere dem. Permitteringer koster bedriftene mer enn før, og LO-leder Gerd Kristiansen krever at regjeringen gjør det billigere.

Westcon Scarabeo 8

Westcon måtte før helgen si opp 20 ansatte. Konsernsjefen mener det er for dyrt å permittere ansatte.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

Det har blitt dyrere å permittere ansatte fra 1 januar. Bedriftene må betale for 10 dager mer enn før, noe som gjør at bedriftene sier opp flere ansatte og permitterer færre.

– Konsernsjefen i Westcon sier at de er lei seg for at de må gå til det skrittet å varsle oppsigelser. Han mener flere ville vært vurdert permittert under det tidligere regelverket, men at regelendringene fører til at bedriften får mindre fleksibilitet og at de derfor må si opp, sier LO-leder Gerd Kristiansen til NRK.

Beklager oppsigelser

Gerd Kristiansen

LO-leder Gerd Kristiansen vil ha tilbake de gamle permitteringsreglene.

Foto: Trond Isaksen

Før helgen fikk 20 ansatte i bedriften Westcon beskjed om at de må gå, noe konsernsjef Arne Birkeland beklager: Westcons leverer tjenester og produkter innen offshore, energi og maritim industri.

Det har ikke blitt så mye som han håpet i det nye året. Nye regler som gjør det dyrere å permittere ansatte fra årsskiftet er en viktig grunn til de varslede oppsigelsene.

– Da må vi se på planene våre en gang til, og dessverre gjøre vurderinger ut ifra de nye permitteringsreglene, og ikke slik de var i 2013, sier Birkeland.

Arne Birkeland skulle gjerne beholdt kompetansen han nå må si opp.

– Norge er ett av de dyreste landene i verden produsere i, og da teller hver krone, spesielt når vi konkurrerer med utenlandske bedrifter, sier Birkeland til NRK.

– Mindre fleksibilitet

Det er nå omtrent 3000 permitterte medarbeidere i industrien. men det burde vært flere, mener LO-leder Kristiansen.

– I stedet må bedriftene kvitte seg helt med folk og det er ikke bra, hverken for bedriftene eller den enkelte. Den nye reglene har ført til mindre fleksibilitet for bedriftene og de må si opp ansatte i stedet for å permittere, sier hun.

Innsparingen ved å la bedriftene betale mer for de permitterte, er vel 80 millioner kroner på statsbudsjettet.

– Det er småpenger, mener LO-lederen, som mener det gamle regelverket var langt bedre for bedriftene.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger