NRK Meny
Normal

– Aldri vært nærmere avtale med Iran

Stormaktene har aldri vært nærmere å få i havn en atomavtale med Iran, uttaler Det hvite hus fredag kveld. Samtidig er fristen for å bli enige utvidet til mandag.

Kerry sier de har gjort store fremskritt

USAs utenriksminister John Kerry sier enestående ting er løst i atomforhandlingene med Iran. Her sammen med USAs statssekretær i utenriksdepartementet, Wendy Sherman, som også deltar i forhandlingene.

Foto: CARLOS BARRIA / Afp/NTB Scanpix

En 13 år lang internasjonal stillingskrig om det iranske atomprogrammet kan nærme seg slutten. Ifølge en uttalelse fra Det hvite hus fredag kveld har stormaktene aldri vært nærmere en atomavtale med Iran, melder Reuters.

Også USAs utenriksminister John Kerry bekrefter det positive forhandlingsklimaet. Han sa fredag kveld at fremskritt var gjort i tøffe forhandlinger, og roste det han kalte en "konstruktiv atmosfære".

– Jeg tror vi har løst enestående ting i forhandlingene, og vi har gjort noen fremskritt, sa Kerry til journalister i den østerrikske hovedstaden.

Fristen utvidet til mandag

Fristen for å bli enige var satt til fredag morgen, men partene har blitt enige om å utvide fristen til mandag.

Det betyr at de midlertidige sanksjonslettelsene for Iran forblir i kraft til over helgen. Årsaken er at de trenger mer tid.

Forhandlingene som pågår i Wien er ment å skulle få på plass en avtale som begrenser Iran muligheter for å produsere atomvåpen, samtidig som sanksjonene mot landet oppheves.

Iran forhandler med den såkalte 5+1-gruppen, som består av USA, Kina, Russland, Frankrike, Storbritannia og Tyskland.

Forhandlingene foregår i Wien

Forhandlingene mellom Iran og de seks stormaktene foregår i Wien i Østerrike.

Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters/NTB Scanpix

– De vestlige stormaktene hindrer avtale

Iran mener imidlertid ikke at partene nærmer seg en avtale. Natt til fredag langet iranske ledere ut mot de vestlige stormaktene som de hevder har endret sine forhandlingsposisjoner i tolvte time, skriver BBC.

– Vi har dessverre sett endringer i posisjonene og ytterligere krav fra flere land, uttalte Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif.

– Og hvert land har forskjellige posisjoner. Det gjør oppgaven enda vanskeligere, sier han.

Ifølge det iranske nyhetsbyrået Fars nekter USA å godta flere av Irans krav som dreier seg om sanksjonslettelser, noe som skal ha ført til at forhandlingene har låst seg fast.

Iranian Foreign Minister Mohammad Javad Zarif talks to journalist from a balcony of the Palais Coburg hotel where the Iran

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif snakker med media fra en balkong på Palais Coburg hotellet i Wien hvor det holdes forhandlinger om Irans atomprogram.

Foto: CARLOS BARRIA / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger