Vil avhøre Breiviks far

Norsk politi har siden tirsdag avhørt halvsøsteren til Anders Behring Breivik. Nå ønsker etterforskerne å foreta avhør av flere i Breiviks familie.

Pål-Fredrik Hjort Kraby i San Diego

Terroretterforskerne ønsker å foreta avhør av Anders Behring Breiviks far.

Foto: Anders Tvegård / NRK

Norsk politi har denne uken snakket med halvsøsteren til Anders Behring Breivik som bor i USA. Hun har ikke gått med på å la seg avhøre av en dommer, men ønsket å forklare seg. Politiet holdt lørdag ettermiddag en pressekonferanse i den amerikanske byen San Diego i forbindelse med dette.

– Vitnet har samarbeidet med norsk politi og FBI hele veien. Vitnet har ikke vært representert med advokat i avhørene, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til NRK.

Terroretterforskerne bekrefter nå overfor Dagbladet at de ønsker å foreta avhør av Anders Behring Breiviks far, som mistet kontakten med sønnen for snart ti år siden.

Politiet er tilbakeholdne med informasjon rundt avhørene av halvsøsteren til Breivik som har sittet i avhør siden tirsdag.

NRK vet at halvsøsteren – som flyttet til USA for flere år siden - tok seg av sin lillebror i større grad enn vanlig i et søskenforhold. Hun skal ha spilt en sentral rolle i hans liv.

Lippestad

Forsvarerne til Breivik.

Foto: Anders Tvegård
– Flere familiemedlemmer er aktuelle

– Det vil bli aktuelt med avhør av personer i utlandet, og da først og fremst personer i nær relasjon til siktede. Vi jobber med å få til et avhør av hans far, som bor i Frankrike, sier Kraby til Dagbladet.no.

Faren har gitt flere intervjuer til pressen etter 22. juli.

Lippestad ville gjerne vært tilstede i avhørene av Breiviks halvsøster, men er fornøyd med at det har blitt et grundig politiavhør.

Avhørene kan benyttes i retten dersom politi og forsvarer er enige, sier Lippestad, men sier det er for tidlig å si siden han ikke har lest avhørene.

– Avhøret gir viktig info til saken for å belyse oppvekst og til kort tid før ugjerningen. Flere familiemedlemmer er aktuelle, sier Geir Lippestad til NRK.

Fornøyd med resultatet

Vitnet vil ifølge Kraby ikke ha oppmerksomhet rundt sin egen person.

– Avhørene har vært planlagt i lang tid, og vi er godt fornøyd med resultatet vi har fått, sier Kraby.

NRK har kjent til denne saken i flere dager, men har fulgt politiets anmodning om å ikke omtale saken før avhørene var avsluttet.

Pål-Fredrik Hjort Kraby i San Diego

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby i San Diego har avhørt et sentralt vitne i terrorsaken.

Foto: Anders Tvegård / NRK

Politiet sitter nå med 50 sider med notater fra avhøret som foregikk med tolk.

Kraby bekrefter at det er aktuelt å reise og avhøre andre familimedlemmer, men vil ikke kommentere dette ytterligere.

Faren til Breivik bor i Frankrike, mens stefaren hans befinner seg i Thailand.

Hemmlige avhør

På et hemmelig sted i California har halvsøsteren til terrorsiktede Anders Behring Breivik blitt avhørt av norsk politi. Kvinnen har blitt utspørt som vitne frivillig.

Les også: Breivik stiller spørsmål ved psykiaternes kompetanse

Les også: Flere eksperter reagerer på vurderingen av Breivik

Forsvarsadvokat Geir Lippestad ønsket nye avhør av den 37 år gamle kvinnen. Hun tidligere har forklart seg for politiet, men Lippestad ville gjennomføre nye avhør som et ledd i sin forsvarsstrategi.

Forsvarsadvokaten mener nemlig forhold i siktedes barndom kan bli viktig for hans forsvar av Behring Breivik.

Politiet avslutter sin etterforskning i California lørdag etter at de siden tirsdag har avhørt halvsøsteren til siktede. Representanter fra politiet vil reise tilbake til Norge om kort tid.

Klikk for å se video:

Video eaf81f76-b340-41b7-8a36-4f659e0cbb35.jpg

– Avhøret gir viktig info til saken for å belyse oppvekst og til kort tid før ugjerningen. Flere familiemedlemmer er aktuelle, sier Breiviks forsvarer Geir Lippestad til NRK.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger