Hopp til innhold

Mener e-postaksjonister mangler folkeskikk

På Stortinget blir e-postkassene fulle på grunn av e-postaksjonen mot at leger skal få utvidet reservasjonsrett mot abort. Mangel på folkeskikk, mener stortingsrepresentant Michael Tetzschner fra Høyre.

Michael Tetzschner

OPPGITT: Stortingsrepresentant Michael Tetzschner mener e-postkampanjen mot utvidelsen av reservasjonsretten har gjort det vanskeligere å opprettholde god kontakt med velgerne om andre spørsmål.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

«I stedet for å nøye deg med å legge et brev hvor du argumenter med dine synspunkter, får du hele postkassen full av den samme løpeseddelen. Da blir det ikke plass til alle de andre seriøse henvendelsene. Man kan også sammenligne det med å ringe opp folk med jevne mellomrom og fortelle dem akkurat det samme, eller kanskje å ringe på.»

Det er i svaret til en av dem som er mot å utvide reservasjonsretten, at Michael Tetzschner påpeker det han mener er mangel på folkeskikk.

– Slitsomt

Det er helt i orden å gi uttrykk for meninger, mener stortingsrepresentanten:

– Men det var ikke meningen her. Det var akkurat det samme budskapet som rett og slett blokkerte e-posten, slik at det ikke var mulig å opprettholde god kontakt med velgerne om andre spørsmål, sier Tetzschner til NRK.

– Det blir jo også etter hvert litt slitsomt å måtte klikke vekk så mange hundre e-poster som det til slutt ble, legger han til.

– Ikke et problem

susanne kaluza

AVVISER: – Prinsipielt vil jeg ikke si at det er noe demokratisk problem at folk engasjerer seg for mye, sier Susanne Kaluza, som startet e-postkampanjen mot utvidelsen av reservasjonsretten.

Foto: Siv Sandvik / NRK
Venstres Trine Skei Grande

– Som ombud for folket er det politikeres jobb å lese og lytte og få med oss et folkelig engasjement. Så lenge man holder seg i en ordentlig tone, kan man forvente respekt tilbake, sier Trine Skei Grande

Foto: Johansen, Erik / Scanpix

I dag kan legene nekte å være med på å utføre abort. Ifølge regjeringens samarbeidsavtale skal de også kunne nekte å henvise til abort.

Det opprører journalist og blogger Susanne Kaluza, som på sin hjemmeside oppfordrer folk til å sende e-post til Stortinget. Resultatet er altså hundrevis av e-poster.

– Nå har ikke jeg selv fått e-post fra Tetzschner, jeg tror det er litt tilfeldig hvem som har fått svar, sier Kaluza til NRK.

– Prinsipielt vil jeg ikke si at det er noe demokratisk problem at folk engasjerer seg for mye.

Hun mener dessuten at antallet e-poster er viktig.

– Det er klart at det veier tyngre for stortingspolitikerne hvis de får fem hundre e-poster enn hvis de får fem.

– Bra med folkelig engasjement

Ved en feil ble også Venstre-leder Trine Skei Grande utsatt for epostkampanjen, til tross for at hun og Venstre er imot reservasjonsretten. Grande har bestrebet seg på å svare hver og én av aksjonistene.

– Jeg aner ikke hvor mange det var, men det var veldig, veldig mange. Jeg brukte store deler av forrige søndag til å svare alle sammen, for det prøver jeg så langt det er mulig å gi folk som sender epost, sier Grande.

Hun er ikke enig i at dette er en negativ kampanjeform eller at det viser mangel på folkeskikk.

– Nei, som ombud for folket er det politikere sin jobb å lese og lytte og få med oss et folkelig engasjement. Så lenge man holder seg i en ordentlig tone, kan man forvente respekt tilbake, sier Grande.

– Var tonen god i dette tilfellet?

– Ja, jeg synes tonen var god. De fleste skrev også noe i åpningssetningen om hvor vanskelig dette spørsmålet er. Jeg tror folkelig engasjement rettet mot politikere er en styrke for demokratiet, ikke en svakhet, sier Grande.

AKTUELT NÅ