Hopp til innhold

– Aksjonen virker veldig dårlig koordinert

Norske myndigheter og italiensk politi tegner to forskjellige bilder av virkeligheten. Det tyder på at aksjonen mot Krekar er dårlig ledet, mener Helge Lurås.

Mulla Krekar i Oslo tingrett

Italienske myndigheter mener Najmuddin Faraj Ahmad leder et terrornettverk. Totalt 17 personer er pågrepet internasjonalt i saken. Bildet er fra Oslo tingrett i oktober der han var tiltalt for oppfordring til straffbare handlinger i forbindelse med et NRK-intervju.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Senter for internasjonal og strategisk analyse SISA

– Norske myndigheter vurderer kanskje materialet italienerne har på en annen måte enn italienerne gjør, sier Helge Lurås, leder for Senter for internasjonal og strategisk analyse.

Foto: Christopher Olssøn

– Det er et inntrykk jeg får fordi kommunikasjonen spriker mellom det norske myndigheter uttaler og det italienske myndigheter uttaler, sier Lurås, som leder Senter for internasjonal og strategisk analyse, til NRK.

Mens italiensk etterretning mener Najmuddin Faraj Ahmad, kjent som mulla Krekar, ledet et terrornettverk hvor det ble lagt konkrete planer om å angripe Norge, sier PST at norske interesser eller politikere ikke er utsatt for en akutt trussel.

Lurås tror norske myndigheter har tilgang på mye av den samme informasjonen som italiensk politi sitter på.

– Likevel går de ut og sår tvil om det italienerne gjør. Aksjonen virker derfor enten veldig dårlig koordinert, eller at PST vurderer materialet italienerne har på en annen måte enn italienerne gjør.

Krekar ble pågrepet i fengsel natt til 12. november. Italia krever han utlevert.

Antiterrorsjef Guiseppe Governale om Krekar

Fester mer lit til norske myndigheter

Lurås legger ikke skjul på at han fester lit til PSTs avdramatisering framfor italienske myndigheter, og mener PST bidrar til å undergrave troverdigheten av at organisasjonen Krekar knyttes er et terrornettverk.

Kan det være noe PST ikke har fått med seg?

– Det er jo en mulighet, men hvis det hadde foreligget konkrete trusler mot norske myndigheter tror jeg PST hadde reagert på en annen måte.

Lurås tror likevel italiensk politi selv tror på det de sier.

– Det er ikke nødvendigvis så lett overvåke denne typen informasjon over internett, og etablere hva som er det fulle og hele bildet.

Mulla Krekar og hans forsvarer Brynjar Meling i Oslo tingrett i okt 2015

Brynjar Meling forsvarer Najmuddin Faraj Ahmad, og mener gruppen italiensk politi snakker om ikke er noe annet enn en politisk plattform.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Italiensk etterretning ikke blant de mest etterrettelige

Atle Mesøy

Terrorforsker Atle Mesøy sier italiensk etterretning ikke er kjent for å være blant de mest etterrettelige.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

Også terroranalytiker Atle Mesøy er skeptisk til at Krekar skal ha klart å lede et terrornettverk fra fengselscella.

– Det at han nå skulle lede et terrornettverk står i motstrid til hvordan PST, norske myndigheter og forskere har beskrevet ham. Men den kurdiske bevegelsen har fått mer vind i seilene i det siste, så det kan hende det er har vært lettere å bygge opp et slikt nettverk, sa terroranalytikeren til NRK torsdag.

Hvor troverdig er det italiensk politi kommer med?

– Italiensk etterretning er ikke kjent for å være det mest etterrettelige av etterretningsorganene. De er gode på å etterforske mafia og slike ting, men når det gjelder terrorisme, digital etterretning og overvåking av nettsider, så er ikke det noe italiensk politi er kjent for å være gode på.

Ifølge Krekars forsvarer har organisasjonen ingenting med terror å gjøre.

– Man kan være trygg på at hvis det hadde vært grunnlag for påstandene hadde Krekar vært siktet for dette også i Norge, sier forsvarer Brynjar Meling til NRK.

AKTUELT NÅ