Normal

– Å sette bort hverdagsoppgaver er snobberi

Vi kjøper så mange tjenester og setter bort hverdagslige oppgaver for å vise status – ikke fordi vi har så dårlig tid, mener sosialantropolog og trendforsker Gunn-Helen Øye.

Nordmenns kjøp av personlige tjenester øker kraftig. Vi betaler oftere og oftere andre til å utføre dagligdagse gjøremål i hjemmet, viser en kartlegging NRK har gjort. Trendforsker Gunn-Helen Øye mener det for mange dreier seg om å vise frem "det perfekte livet".

«DET PERFEKTE LIV»: Trendforsker Gunn-Helen Øye mener det ligger mye snobberi i å sette bort oppgaver vi ikke vil gjøre selv.

– Luksustjenester er noe av det vi ikler oss for å vise hvem vi er. Når vi bruker dem, er det som om vi kjøper en veldig dyr veske. Når det er handlinger, som å vaske gulvet, som vi kan gjøre selv, men setter bort, er det en stor grad av snobberi i det, mener Øye.

– Det sier noe om hvilken økonomisk bærekraft vi har. Det vi ikke vil gjøre og i stedet setter bort, har et stort statuselement i seg.

– Tømmer hverdagslivet

Nordmenns kjøp av personlige tjenester har økt betraktelig på kort tid, viser en kartlegging NRK har gjort.

Oppgaver som vi tidligere utførte selv, betaler vi nå profesjonelle for å gjøre:

Vaskehjelp Elzbieta Golop

STUERENT MED VASKEHJELP: Elzbieta Golop i full gang med å vaske en 3-roms leilighet på Bøler. – Det var vanskelig første gang, nå går det lett, sier vaskehjelpen.

Foto: Christine Svendsen / NRK

– Det er noe trist med det, det er en tømming av hverdagslivet, sier Øye.

Mener nordmenn må si stopp

Hun mener utviklingen tyder på at «fortellingen om livet er blitt viktigere enn hverdagen selv» for mange.

– Jeg tror det å vise frem det perfekte livet er en av de sterkeste driverne til at alle disse byråene eksisterer. Det spilles på at vi ikke klarer å være helt perfekte, så da kan de stille med hovmesteren eller en som hjelper deg med å kjøpe de riktige klærne. Men er det så farlig å være 75 prosent god, spør hun.

Nå mener hun nordmenn må si stopp.

– Jeg mener man må ta tilbake noe av det som hører til i hjemmet, som for eksempel å vaske gulv eller å arrangere bursdag. Det gir en glede å mestre det selv. Så får du heller droppe noen av de aktivitetene du gjør ute, du får droppe en yogatime eller enda en tur på kafé med venninner.

Familien Dahle Enger får matkasser levert på døra

MIDDAG RETT HJEM: Familien Dahle Enger er blant de mange som betaler for å få middagsoppskrifter og ingredienser levert på døra.

Foto: Sindre Løkstad / NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger