Hopp til innhold

– Å legge ut bilder av meg som liten er ikke innafor

Jentegjengen fra Ski er enige om at voksne ofte ikke skjønner de sosiale normene på sosiale medier.

Unge om foreldres nettvaner

Henriette, Aurora, Eline, Catalina, Josefine, Elen og Solveig synes at de voksne godt kan roe ned bildedelingen på Facebook. Det er «ut» å legge bilder på Facebook, ifølge jentene.

– Det er ikke innafor når foreldrene mine legger ut bilder av meg som liten. Det ser helt forferdelig ut. Et bilde av at jeg sitter i badekaret eller noe, er flaut, det legger man ikke ut. Det får meg til å føle meg flau og lite respektert, sier Catalina Halvorsen Sales (18).

Nylig meldte The Telegraph at Frankrike advarer foreldre mot å legge ut bilder av barn på sosiale medier, fordi de kan risikere å bli saksøkt når barna blir voksne. Også i Norge risikerer man opp til ett år i fengsel dersom man blir dømt for krenkelse av privatlivets fred.

Catalina Halvorsen (18), Elen Haksø (17) og Solveig Blomvik (17) synes alle foreldre bør spørre barna sine før de legger ut bilder av dem.

– Jeg synes barn bør få en mulighet til å stå for det som blir lagt ut. Mine foreldre har alltid spurt meg først. Jeg synes det er fint at det er åpning for å reagere på det, sier Haksø.

– I overkant mye deling

Ifølge jentegjengen er det de voksne som deler mest av personlige opplysninger på sosiale medier.

– Det er de voksne som har barn mellom nyfødt og seks år som er verst. Ja, de som ikke har barn som kan prate enda eller som ikke har en mening selv, legger ut mest unødvendig informasjon, sier Haksø.

Solveig Blomvik sier det fort kan oppfattes som «spam» når en bruker på sosiale medier legger ut bilder ukentlig.

– Jeg synes det er greit å legge ut bilder i ny og ne, men når de legger ut hele tiden er det irriterende og jeg vurderer ofte å slette dem på Facebook. Jeg blir lei av å se en unge i newsfeeden hele tiden. Det virker som folk bare vil skryte, sier Blomvik.

– Snakk med foreldrene

Jentene synes imidlertid det er å gå for langt å saksøke sine egne foreldre for bildedeling.

– Det virker litt voldsomt. Jeg ville snakket med foreldrene om det i stedet for å saksøke dem, sier Blomvik.

De tror det kan være greit å øke bevisstheten hos de voksne og gjerne lære dem hvordan de tar i bruk personverninnstillingene på Facebook.

– Mange vet ikke hvordan de setter på private innstillinger. Man kan sammenligne voksne med 11-12 åringer som har nettopp har fått Facebook. Men voksne er litt søte da, sier Blomvik.

– Det virker som at foreldre tror at hvis de legger ut bilder og sletter dem, så blir de borte. Men det er mulig å finne det igjen på nettet senere, sier hun.

AKTUELT NÅ