Hopp til innhold

– «Soloterrorisme» utfordrer PSTs grenser

PST-sjefen erkjenner at 22. juli var et nederlag for tjenesten, men mener «soloterrorister» utfordrer grensene for hva organisasjonen kan gjøre.

Janne Kristiansen i Oslo Militære Samfund

ERKJENTE NEDERLAG: Under foredraget i Oslo Militære Samfund erkjente Kristiansen for første gang offentlig at terroraksjonene 22. juli var et nederlag for tjenesten hun leder.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Sjefen for Politiets sikkerhetstjeneste (PST) holdt foredrag i Oslo Militære Samfund mandag kveld.

Kristiansen erkjente for første gang offentlig at terroraksjonene 22. juli var et nederlag for tjenesten hun leder.

Janne Kristiansen i Oslo Militære Samfund

Jobben med å avsløre en potensiell terrorist blir vanskeligere hvis intensjonen om å begå en terrorhandling stort sett har vært i noens hode, sa PST-sjefen.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

– Frem til da hadde PST lykkes i å forebygge terrorisme i Norge. Det kan vi ikke si lenger, sa PST-sjefen.

Fortsatt mener Kristiansen at det ville ha vært bortimot umulig for PST å oppdage hva «soloterroristen» Breivik planla. Tidligere har hun sagt at selv ikke Øst-Tysklands Stasi ville ha fanget opp ham.

– Soloterrorisme utfordrer grensene for hva en sikkerhets- og etterretningstjeneste kan gjøre, mente PST-sjefen.

Umulig å sikre seg helt

Det er mulig å avdekke intensjoner om å utøve terror, blant annet går det an å avdekke spor, påpekte hun.

– Jobben blir vanskeligere hvis intensjonen stort sett har vært i noens hode, fastslo Kristiansen.

Krav om mer overvåkning vil føre til enda flere vanskelige spørsmål. Vi kan uansett aldri få et samfunn hvor det ikke er mulig å gjennomføre kriminelle handlinger, sa Kristiansen.

– Dette handler om forholdet mellom sikkerhet og frihet. Alle vil ha det første, men ingen vil bli overvåket. Det er slik politikere vil ha det, og folket vil ha. Det er demokratiets og fredens pris, fastslo PST-sjefen.

Saken fortsetter under bildet

Janne Kristiansen i Oslo Militære Samfund

– Det er politikk. Da skal jeg trå forsiktig, svarte Kristiansen på spørsmål om etterretningstjenesten i Forsvaret og PST kan samarbeide mer enn i dag.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

– Politikerne må bestemme

PST-sjefen ville ikke besvare spørsmål fra mediene etter foredraget, men medlemmer av Oslo Militære Samfund fikk stille Kristiansen spørsmål.

– Det er politikk. Da skal jeg trå forsiktig, svarte Kristiansen på spørsmål om forsvarets etterretningstjeneste og PST kan samarbeide mer enn i dag.

PST vet hvilke hindringer som ligger i veien for mer samarbeid.

– Det er en barriere der som vi har identifisert. Så får vi se om politikerne vil ta den ned, sa Kristiansen.

I antiterrorøvelsen i Nord-Norge i helgen uttrykte folk fra politiet og Forsvaret at samarbeidet må bli bedre. Statsministeren har allerede varslet at Forsvaret vil få mer terroransvar i fremtiden, men har ikke spesifikt nevnt etterretningen.

Bekymret for Breivik-etterfølgere

Ifølge Kristiansen har ikke terrorhandlingene 22. juli endret trusselbildet i Norge vesentlig.

– Vi ser imidlertid faren for at terroraksjonen kan utløse reaksjoner blant personer som er disponert for dette. Slike følgehandlinger er vi selvfølgelig meget bekymret for, sa PST-sjefen.

Anders Behring Breiviks mye omtalte manifest bekymrer også.

– Det er også stor fare for at hans manifest blir stående som oppslagsverk for hvordan andre kan planlegge og gjennomføre lignende handlinger, advarte Kristiansen.

Spørsmål om ressurser

Ifølge PST-sjefen går samarbeidet mellom forsvaret og politiet lettere i andre nordiske land enn i Norge.

– Vi bør nok følge med på hva som skjer i Europa, og hva våre nordiske brødre foretar seg, sa hun.

At Forsvaret sitter på store ressurser som potensielt kan utnyttes annerledes enn i dag, mente Kristiansen det er liten tvil om.

– Vi er et lite land. Spørsmålet er hvem som skal ha ressursene. Mer vil jeg ikke si, sa PST-sjefen.

Saken fortsetter under bildet

Janne Kristiansen på vei inn til Oslo Militære Samfund

PST-sjef Janne Kristiansen advarte mot følgene av et Europa i økonomisk krise. Kuttene rammer også sikkerhetstjenestenes budsjetter, og i en åpen verdensdel kan det også gå ut over Norge.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

– Færre ansatte enn Operaen

Ifølge Kristiansen har PST lavere budsjetter enn søsterorganisasjonene i Skandinavia. En av årsakene kan være arven etter Lund-kommisjonens avsløringer om de hemmelige tjenestene, mener hun.

– Jeg ser at jeg er i en tjeneste som har blitt preget av Lundkommisjonen. Dette overrasket meg, som en som kom inn fra siden, sa Kristiansen.

– Jeg har blitt fortalt at vi har færre ansatte enn Den Norske Opera, sa PST-sjefen.

Kristiansen ønsker en gjennomgang av ressurssituasjonen i PST velkommen. Det var nå avgåtte justisminister Knut Storberget som varslet denne torsdag.

Bekymret for Europa

– Jeg er veldig glad for en gjennomgang av våre ressurser. I Danmark gjorde man det samme, og det førte til betydelig økte ressurser for PET, vår danske søsterorganisasjon, sa PST-sjefen.

Kristiansen advarte mot følgene av et Europa i økonomisk krise. Kuttene rammer også sikkerhetstjenestenes budsjetter, og i en åpen verdensdel kan det også gå ut over Norge.

– Krisen kan legge grunnlaget for en generell svekkelse av sikkerheten i Europa, advarte PST-sjefen.

– De landene som er hardest rammet, er land som også har store utfordringer knyttet til immigrasjon og kriminalitet fra før, påpekte Kristiansen, med henvisning til land som Hellas og Italia.

AKTUELT NÅ