Hopp til innhold

– 9. november er også en skammens dato

Samtidig som det markeres 25 år siden Berlinmurens fall, har 9. november også et dystert preg over seg. Krystallnatten ble markert i Oslo i kveld, og for de frammøtte var det lett å trekke linjer fra det som skjedde i 1938 til verden i dag.

Ervin Kohn

Det mosaiske trossamfunds leder, Ervin Kohn, holdt appell under markeringen av Krystallnatt på Youngstorget i kveld. – Uten å sammenligne ulike folkemord så har alle folkemord dette til felles; dehumanisering. Hva er veien frem til dehumanisering? Det er fordomsfull retorikk, hatefull retorikk og konspirasjonsteorier, sa Kohn.

Foto: Karoline Kvellestad Isaksen / NRK

Fakkelbærerne gikk langs en rute forbi områder der jødene som ble fordrevet under andre verdenskrig bodde, der noen av de så kalte «snublesteinene» i Oslo er.

– Vi må ikke glemme, for det gjør det lettere for oss å gjenkjenne det i dag. Vi ser demonisering av muslimer og vi ser konspirasjonsteorier om jøder fortsatt, sier Ervin Kohn, leder av Det Mosaiske Trossamfund til NRK.

Sammen med Antirasistisk Senter, og tilsluttet av drøye 20 andre organisasjoner, arrangerte Det Mosaiske Trossamfund fakkeltog til minne om angrepene mot jøder i Tyskland og Østerrike i 1938.

Artikkelen fortsetter under bildet

Snublesteiner

Snublesteinene som finnes ved ulike adresser i Oslo er minnesmerker for ofrene for holocaust. Her er snublesteiner utenfor det jødiske museum i Oslo.

Foto: Karoline Kvellestad Isaksen / NRK

– En skammens dato

Samtidig som 25 års markeringen av Berlinmurens fall markeres i storstilt skala i Berlin, er det også rom for ettertanke til en annen historisk merkedag. Under talen sin i Berlin beskrev Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, 9. november for en gledes dag, men også skammens dato.

– Derfor føler jeg, på 25 års markeringen for Berlinmurens fall, ikke bare glede over 9. november 1989, men også et ansvar for tysk historie, sa Merkel. Hun siktet til Krystallnatten, eller novemberpogromen.

Det var natt til 10 november 1938 at en dramatisk opptrapping av jødeforfølgelse fant sted i Tyskland og Østerrike. Drapene, vandaliseringen og forfølgelsene ble kalt Krystallnatten og novemberpogromen. Pogromen betyr ødeleggelse, men blir ofte brukt i forbindelse med hevnaksjoner mot jøder.

– Det er viktig å huske på at dette skjedde i fredstid. At man kunne gjøre noe slikt mens folket stod å så på er et viktig spørsmål, sier Ervin Kohn i forkant av fakkeltoget på Youngstorget til NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet

Fabian Stang Krystallnatt

Oslos ordfører Fabian Stang holder appell under markeringen av Krystallnatten på Youngstorget. – Vi har kommet langt, men har fortsatt en lang vei å gå, sier ham om respekt for enkeltmennesker.

Foto: Karoline Kvellestad Isaksen / NRK

Kohn mener årsaken til at dette kunne skje var retorikken som pågikk nesten 20 år før 1938, noe han mener fører til dehumanisering.

– Forut for dehumanisering er demonisering, konspirasjonsteorier og hatprat. Hatprat ser vi framvekst av i dag, sier Kohn.

Han mener at den virtuelle antisemittismen som man kan finne på de mange antisemittiske nettsidene i dag er skremmende.

– Dette er yngleplass for høyreekstremisme, sier Kohn.

– Takk for at jeg som muslim ble invitert

Blant appellantene var Antirasistisk Senter, Venstres Abid Raja, og Oslos ordfører Fabian Stang. Her stod religions- og ytringsfrihet sentralt, og både hataksjoner i Norge, som drapet på Benjamin Hermansen og terrorangrepet 22. juli, var tema. Men også utfordringer i dag, som IS sine herjinger i Irak og Syria ble trukket fram.

Stang trekker linjer til i dag da han markerte Krystallnatten.

– Vi skal ha respekt for enkeltmennesker, uansett hudfarge, religion, seksuell legning og hva det måtte være, sier Stang foran de fremmøtte som teller rundt 150 personer.

– Hva med de papirløse flyktningene som blir jaget rundt omkring? avbryter en av de fremmøtte.

Stang svarer med å si at den debatten må tas, men fortsetter å vektlegge at vi har kommet langt i Norge når det gjelder respekt for enkeltmennesker, men at det fortsatt er en lang vei å gå.

– Når det gjelder hat mellom mennesker så er det så mange som ikke aksepterer at 2 pluss 2 er 4.

Artikkelen fortsetter under bildet

Abid Raja Krystallnatt

Abid Raja avsluttet appellen sin med å takke for at han som muslim ble bedt om å holde appell. – Det er ingen selvfølge, sa Raja.

Foto: Karoline Kvellestad Isaksen / NRK

Abid Raja vektla at vi i Norge ikke bare kan stå på sidelinjen og se på den urett som skjer, og siterte Arnulf Øverlands kjente sitat: «du må ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer deg selv».

– Religion er viktig for de fleste i verden. Vi må si entydig nei til at religion brukes til å drepe andre mennesker, sier Raja, og avslutter med å takke for at han som muslim ble invitert til å holde appell.

– Det er ingen selvfølge, avsluttet Raja.

AKTUELT NÅ