Hopp til innhold

– 75.000 flyktninger ikke dramatisk for Sveriges økonomi

Sveriges finanspolitiske råd har tatt frem kalkulatoren og regnet på konsekvensene av å mer enn doble det som tidligere har vært et vanlig nivå på flyktninger inn til landet.

John Hassler

Professor John Hassler er leder for den svenske regjeringens finanspolitiske råd.

Foto: Finanspolitiska rådet

Den svenske professoren John Hassler er tirsdag invitert til Norge for å snakke om de langsiktige konsekvensene av høy innvandring.

NRK intervjuet Hassler på telefon mandag kveld for å høre hva han vil fortelle finansminister Siv Jensen på regjeringens seminar om innvandring og integrering torsdag.

– I fjor tok Sverige i mot 160.000 flyktninger, og det er allmen enighet om at vi ikke kan fortsette med et så høyt nivå. Vi har regnet på konsekvensene av å over doble mottaket fra tidligere 30.000 til 75.000 flyktninger, sier Hassler.

Han sier at regnestykkene viser at en dobling av antall flyktninger har en betydelig konsekvens for svenske statsfinanser.

Sylvi Listhaug

- Norge må lede an med en streng og rettferdig asylpolitikk, sier statsråden i en Ytring på NRK.no.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

– Men den er ikke dramatisk. Det er ikke en fundamental trussel mot velferdsstaten, sier professoren, som er leder for Sveriges finanspolitiske råd.

Han sier at det er snakk om utgifter tilsvarende anslagsvis 1 prosent av landets verdiskapning (BNP).

– Kvaliteten på skolene må opp

– Men NRKs lyttere og seere har lylig blitt sjokkert over det som fremstår som lovløse tilstander i Stockholms-forstedene Rinkeby og Tenstad. Frykter dere ikke en ytterligere ghettofisering?

– Jo, men dette handler ikke så mye om mottaket av asylanter å gjøre, sier Hassler.

Han mener at dagens situasjon i utsatte områder i Sverige har sin årsak i at man har tillatt en stor grad av segregering, og at kvaliteten på skolene i de aktuelle områdene har falt kraftig.

– Det viktige er å komme til livs de store forskjellene i kvaliteten på utdanningen, sier han.

– Ønsker ikke svenske tilstander i Norge

Helga Pedersen

Arbeiderpartiets Helga Pedersen sier at partiet ikke vil støtte forslag til innstramming som partiet mener kan ramme integrereringen. Fredag skal det voteres i Stortinget.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Kilder sier til VG tirsdag at det kan komme et langt lavere antall flyktninger i år sammenlignet med de 25.000 som UDI har hatt som forventning, og anslår i underkant av 10.000.

Men statsråd Sylvi Listhaug avviser at hun krisemaksimerer når hun er bekymret over at Stortinget ikke strammer inn asylregelverket hardere.

Hun sier at anslagene er svært usikre og at situasjonen kan endre seg raskt.

– I Sverige bruker de nå mer penger på innvandring enn på forsvaret. Vi ønsker ikke svenske tilstander i Norge, og derfor må vi stramme inn, sier Listhaug.

– Må ha offensiv integreringspolitikk

Arbeiderpartiets Helga Pedersen sier at hun ikke frykter svenske tilstander i Norge, og viser til at både innvandrings- og integreringspolitikken i Norge og Sverige har vært svært ulik.

– Det jeg trekker ut av det Hassler sier er at de som kommer hit er en ressurs, men innvandringen må være kontrollert og regulert, sier hun.

Hun viser til at man i Norge har bosatt flyktninger i alle landets kommuner.

– Den store lærdommen fra Sverige er at man å ha en god og offensiv integreringspolitikk, sier hun.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger