– Skattebetalerne tar over risikoen i SAS

At staten Norge nå går inn og vil garantere for nye milliardlån til SAS er bare en mer politisk spiselig måte å tilføre selskapet penger på, mener professor.

Frode Steen

Professor Frode Steen er bekymret for om statene kaster gode penger etter dårlige.

Foto: NHH

Etter det NRK kjenner til er det nå kontakt mellom de skandinaviske regjeringene og EU-systemet, for å få godkjennelse for at statene garanterer for låneopptak i flyselskapet SAS.

Men det er ikke nødvendigvis gode nyheter for skattebetalerne, advarer professor i samfunnsøkonomi ved Norges Handelshøyskole, Frode Steen.

Siden 2009 har eierne i SAS med de skandinaviske statene i spissen skutt inn 11 milliarder kroner i flyselskapet. Knallhard konkurranse har gitt store tap, og selskapet trenger nå mer penger.

Det vakte oppsikt da flyselskapet i går i siste liten avlyste fremleggingen av 3. kvartalsrapporten og detaljene i spareplanen.

Risiko

Nå har bankene satt seg på bakbena. De seks bankene Danske Bank, DNB, Nordea, Royal Bank of Scotland, SEB og Swedbank skal under forhandlingene ha kommet med krav om at de tre regjeringene gir statsgarantier for lånene på
4,7 milliarder svenske kroner til SAS.

Det betyr i praksis at statene i så fall overtar ansvaret for å nedbetale lånene hvis SAS går konkurs.

– Det høres kanskje ikke så farlig ut å garantere for noe, men realitetene her er at bankene ikke er villig til å gi lån, på grunn av manglende sikkerhet. Det er en risiko her, som staten og skattebetalerne overtar. Det blir bare mindre vanskelig politisk, sier Steen.

Han tror regjeringene nok er bekymret for at man kaster gode penger etter dårlige, og mener selv det er grunn til å bekymre seg for pengebruken.

Fungerende kommunikasjonssjef Anne Cecilie Lund i Nærings- og handelsdepartementet sier at departementet verken kan bekrefte eller avkrefte at staten vil garantere for lån til SAS.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger