Lunde: – Står ved avtalen selv om det koster

STORTINGET (NRK): I dag sørget Høyre for å stemme ned forslaget fra SV om å nekte fastleger å reservere seg mot å henvise kvinner til abort. Høyre-politiker Heidi Nordby Lunde innrømmer at det kostet.

Nordby Lunde i reservasjonsdebatt

VIDEO: Heidi Nordby Lunde ber SV og Ap innse at det er forskjell på en generell reservasjonsrett, og en lov som åpner for å gi leger en mulighet til å reservere seg.

– Våre samarbeidspartnere skal vite at når vi har inngått en avtale, så står vi ved den, også når det koster. Også når det koster inderlig, sa hun under den lange og opphetede debatten i stortingssalen.

Da pressen samlet seg rundt henne etterpå, fortalte hun at det har vært en «personlig kostnad» for henne å få spørsmålet om reservasjonsrett for leger som en av de første sakene hun måtte ta stilling til som fersk stortingsrepresentant.

– Det har vært krevende.

Stortinget ber regjeringen opprettholde klargjøringen om at det ikke foreligger en rett til å nekte henvisning til abort, prevensjon, assistert befruktning eller andre normale prosedyrer.

SVs representantforslag

Torsdag ettermiddag ble SVs forslag stemt ned med 61 mot 48 stemmer. Ingen av Høyres representanter stemte for.

Ifølge SV og Arbeiderpartiet har Høyre dermed ført velgerne bak lyset.

De viser til at flere profilerte Høyre-politikere, som nåværende helseminister Bent Høie og stortingsrepresentant Lunde, tidligere gikk hardt ut mot reservasjonsretten.

SV: – Høyre møter seg selv i døra

«Det er ingen menneskerett å være fastlege. Retten til abort er derimot lovfestet. Derfor bør fastleger som som nekter å oppfylle sine forskriftsfestede oppgaver få trekk i sin økonomiske støtte eller bli bedt om å forlate sin stilling», skrev Lunde, også kjent som bloggeren Vampus, i januar 2013.

«Det er nok arbeid for leger i Norge. Har en så sterke motforestillinger mot å henvise til lovlige helsetilbud, så bør en søke arbeid alle de stedene en ikke utsettes for dette», skrev daværende opposisjonspolitiker Bent Høie i en kronikk i Vårt Land i 2012.

Siden den gang har Lunde kommet inn på Stortinget som vararepresentant for forsvarsminister Ine Eriksen Søreide, og Bent Høie har blitt helseminister.

Etter den borgerlige valgseieren inngikk Høyre en avtale med støttepartiet KrF og regjeringspartner Frp som åpner for at fastleger får muligheten for å si nei til henvise kvinner til abort.

I januar kom lovforslaget ut på høring (se faktaboks).

SVs Snorre Valen omtalte utviklingen som «en av de mest spektakulære 180-graderne i nyere norsk politisk historie» under debatten.

SV-leder Audun Lysbakken brukte nesten hele innlegget sitt til å sitere fra Høies kronikk i 2012. Også store deler av representantforslaget er hentet direkte fra Høyres nettsider.

– Lærte kamelsvelging av SV

Hensikten var å vise at Høyre går mot egne prinsipper for å blidgjøre støttepartiet KrF. Men Høie avviser at han møter seg selv i døra.

– Den gangen handlet debatten om en reservasjonsrett som ga den enkelte lege en individuell rett til å reservere seg uten vilkår. Det er ikke det denne debatten handler om, sier han og viser til at lovforslaget han har sendt ut på høring stiller strenge krav til at en leges mulighet til å reservere seg ikke skal gå utover kvinnens rett til fri abort.

Også Lunde vil ha seg frabedt å bli belært om prinsippfasthet av representanter fra SV. Høyre-politikeren viste til at SV i regjeringen gikk med på vedtak som strider mot partiets linje, som jagerfly til Libya, åpning av nye områder for oljeboring og innstramninger i asylpolitikken.

– Så når jeg skal svelge kameler mothårs og på tvers, er det greit å ha noen å lære av, sa hun fra talerstolen.

Valen: Høie er uredelig

Men ifølge Valen er ikke Heidi Norby Lunde den eneste i Høyre som har slitt med denne saken.

Snorre Valen

KRITIKK: – I denne saken fortjener høyresiden all kritikk de kan få, mener Snorre Valen (SV).

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– De tvinges til å stemme mot sin egen overbevisning, hevder han.

– Høie sier han ikke har endret syn, og at det er forskjell på reservasjonsrett og reservasjonsmulighet?

– Jeg synes Bent Høie er veldig uredelig. Alle forstår at han ikke har endret mening, men at han har solgt denne saken til KrF. Han hadde stått seg bedre på å si det.

Avviser partipisk

Høyre avviser at de har tvunget noen til noe som helst, og viser til at en samlet stortingsgruppe godtok avtalen med KrF og Frp da den ble fremlagt.

Nordby Lunde var da ikke på Stortinget, men sier det hadde vært galt av henne å være med på å bryte en avtale partikollegene har inngått.

Jeg ser det ikke som min oppgave å bryte en avtale som har dannet grunnlaget for denne regjeringen, sier hun til NRK.

Hun støtter også Høie i at reservasjonsrett og reservasjonsmulighet er to ulike ting.

– Det handler om å balansere ut to rettigheter her. Det ene er kvinnens rett til å møte det samme helsetilbudet uansett hvor du bor i landet. På den andre siden ønsker vi å gi leger mulighet til å reservere seg der hvor omstendighetene tilsier det.

– Går legers rett til å følge sin samvittighet foran kvinners rett til abort?

– Det er ingen i den salen som jeg akkurat gikk ut av som er for å endre abortloven. Kvinner har fortsatt fri kvinner til abort fram til uke 12, der er det ingen tvil, sier Lunde og peker mot stortingssalen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger