NRK Meny
Normal

– Alle bør få jobbe til de er 75 år

Arbeiderpartiet vil at folk skal få beholde jobbene sine til de fyller 75 år. Det faller ikke i god jord hos arbeidsgiverne.

Anette Trettebergstuen

Anette Trettebergstuen (Ap) vil gjøre økt pensjonsalder til en viktig valgkampsak neste år.

Foto: Arbeiderpartiet

Arbeidsgiverne er imot forslaget om at folk skal få beholde jobben så lenge, og frykter de blir tvunget til å sparke eldre arbeidstakere som ikke klarer å gjøre jobben sin.

Aps Anette Trettebergstuen vil likevel gjøre økt aldersgrense til en viktig valgkampsak neste år. Hun vil endre loven slik at de eldre kan stå lenger i jobb.

– I framtidens Norge kommer vi til å oppleve mangel på arbeidskraft. Det betyr at de som kan og ønsker å bidra, må gjøre det. De eldre er en kjemperessurs, og de må få lov til å bidra, også de over 70 år, sier Trettebergstuen til NRK.

– Ikke alle eldre innser sine egne begrensninger

Universitet i Agder utdanner unge som vil ha jobb, men er også en arbeidsplass for unge og eldre arbeidstakere. På kontoret sitt sitter personaldirektør Gunn-Marit Eriksen. Som arbeidsgiver vil hun ikke ha en lovendring.

– Vi ser at det kan bli vanskeligere tilfeller, fordi enkelte arbeidstakere ikke har alltid det samme selvbildet som omgivelsene har i forhold til hva man kan yte og hvordan man er helsemessig. Dessverre er det slik, men ikke for alle.

Ikke alle innser sine egne begrensninger, sier personaldirektøren.

– Når man nærmer seg 70 år er det ofte helsemessige konsekvenser som følger med alderen. Og det at man som arbeidsgiver kan være nødt til å påpeke at vedkommende kanskje ikke er i stand til å yte kan fort bli en ubehagelig opplevelse, og en belastning for den enkelte, sier Eriksen.

UiA engasjerer gjerne eldre forskere på oppdrag.

– Vi lever godt med 70-års ordningen, men vi har også mulighet til å individuelt bli enige med enkelte som har både lyst og evne til å stå videre. Det finnes åpninger for det, sier Eriksen.

UIA, LO og NHO er kritiske

UiA og flere arbeidsgivere var skeptisk til lovendring da dette var på høring i 2008. NHO var også kritiske, og LO ønsket heller ikke enda eldre i arbeidslivet.

– Jeg ønsker at folk skal jobbe så lenge de orker og klarer. Jeg mener at den 70-års grensa er gammeldags og utdatert og at den bør heves til 75 år, sier Trettebergstuen.

Men hun vedgår også at ikke alle over 70 egner seg i arbeidslivet.

– Hva skal arbeidsgiver gjøre da?

– I de tilfellene vil det være naturlig at man går av med pensjon, og at man gjør det etter eget ønske.

– Men ingen skal tvinge noen til å gå av bare fordi de har fylt 70 år, sier Trettebergstuen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger