NRK Meny
Normal

Gerda (95) ranet i sitt eget hjem: – Tør nesten ikke åpne døren

95 år gamle Gerda ble ranet i sitt eget hjem i Oslo av to menn som utga seg for å være TV-reparatører. Politiet har sett en rekke slike saker og advarer mot det de mener er en organisert bande som bevisst velger eldre ofre.

95 år gamle Gerda ble ranet i sitt eget hjem i Oslo av to menn som utga seg for å være TV-reparatører.

Etter at 95-årige Gerda ble frastjålet blant annet smykker og penger i sitt eget hjem, føler hun seg ikke lenger trygg. – Hver natt setter jeg et bord, et brannslukkingsapparat og en koffert foran døren, sier hun.

De to mennene hadde kommet seg inn i blokken og ringte på inngangsdøren til Gerdas leilighet.

– Når jeg åpner, dytter han ene meg inn på toalettet, og så går han andre inn. Hver gang jeg ville reise meg opp fra toalettlokket, dyttet han som passet på meg, meg ned igjen. Han ga meg beskjed om at jeg måtte sitte der i ti minutter og sa at han andre mannen reparerte TV-en min, sier Gerda.

Mennene utga seg for å være TV-reparatører og snakket gebrokkent norsk.

Barrikaderer leiligheten hver natt

Da de hadde forlatt leiligheten, og Gerda kom seg ut fra toalettet, var hun blitt rundstjålet.

– Da jeg så meg rundt, skjønte jeg at de var kjeltringer, sier 95-åringen.

Borte var blant annet flere gullkjeder og diamatsmykker, penger og pass.

– I en alder av 95 år, at man skal bli dyttet inn og satt på et toalett og ikke få lov til å røre seg i sitt eget hjem, det tar jo på folk litt psykisk, det må jeg si, sier Gerda.

Det er gått over to uker siden ranet, men 95-åringen føler seg ikke lenger trygg i sitt eget hjem. Hun barrikaderer døren til leiligheten hver natt.

Blir du redd når det ringer på døren nå?

– Jeg tør nesten ikke å lukke opp, og jeg tør nesten ikke å gå ut. Om natten låser jeg med tre låser, og jeg setter telefonbordet, et brannslukkingsapparat og en koffert foran døren. Jeg er veldig redd for at de skal komme og åpne døren, så redselen har nok satt seg fast i meg, sier Gerda.

– Nå føler jeg meg utrygg i mitt eget hjem, sier hun.

Gerda har anmeldt tyveriene.

Politiet: – Går bevisst på eldre

Stadig flere eldre blir utsatt for slike ran og bedrageri i sitt eget hjem.

Janne Strømner, stasjonssjef ved Manglerud politistasjon

– Dette er veldig stygge saker, sier Janne Strømner, stasjonssjef ved Manglerud politistasjon.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

– De har holdt på i hele sommer, så vi har fått inn flere anmeldelser av denne typen, sier Janne Strømner, stasjonssjef ved Manglerud politistasjon i Oslo.

– Det som er tydelig modus, er at de ofte ringer på forhånd og utgir seg for å være fra en teppeforhandler eller et TV-selskap. Så sier de at de vil tilby en god pris på tepper, eller at de skal komme for å kontrollere Get-boksen eller lignende. De er ofte én eller to, pent kledd, blir beskrevet som søreuropeere eller fra Midtøsten, snakker litt gebrokkent norsk og opptrer høflig, sier hun.

Det som går igjen, er også at ofrene er eldre mennesker.

– Dette er veldig stygge saker. Det ser ut som de gjør en eller annen form for undersøkelser på forhånd, og det synes som de går bevisst på eldre, sier Strømner.

– Ikke slipp dem inn!

Politiet advarer nå mot disse bandene.

– De seriøse TV-selskapene eller teppebutikker kommer ikke hjem til folk uten at det er gjort konkrete avtaler på forhånd. Opplever man det, så si nei og ikke slipp dem inn, sier Strømner.

Politiet sier de trenger tid til å sikre bevis mot disse bandene. Men samtidig øker antall saker hele tiden. Nå vil de sette ned en egen etterforskningsgruppe som jobber med dette.

– Vi snakker jo sammen kontinuerlig, men vi vurderer også nå å kunne samlokalisere etterforskningen i disse sakene, sier Strømner.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger