93 krever vaksine-erstatning

Hittil har det kommet inn 93 søknader om erstatning fra folk som opplever bivirkninger etter at de fikk vaksine mot svineinfluensa.

Folk står i kø for å få vaksine mot svineinfluensa

Folk sto i kø, her på Tøyensenteret i Oslo, for å få vaksine mot svineinfluensa. Nå øker stadig kravene om erstatning etter bivirkninger.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Blant søkerne er seks voksne og tretti barn som mener de har fått narkolepsi etter at tok vaksinen Pandemrix, skriver VG.

Seks barn med samme diagnose har fått godkjent sine søknader om erstatning.

– Alvorlige skader

– Dette er ganske alvorlige skader. Man kan selv tenke seg hvor vanskelig det er for barn som har mistet kraften i en eller flere muskelgrupper og akutt faller i søvn nesten uansett hva de holder på med, sier kommunikasjonsrådgiver Torill Svoldal Stæhr i Norsk Pasientskadeerstatning.

Hun sier de nå jobber med å fastsette erstatningsbeløpene.

– Det vil være individuelt etter hvor omfattende plager barnet har, sier Stæhr.

I tillegg til narkolepsi, dreier de fleste klagene seg om smaks- og luktesans, smerter og betennelsestilstand, infeksjoner, pustebesvær, muskel- og leddsmerter, hørselstap, øresus, tretthet, ansiktsnervelammelse og svimmelhet.

Fire voksne har fått erstatning for andre skader enn narkolepsi etter vaksinen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Svineinfluensavaksine

Dette var en av de første eskene fra den første pallen med svineinfluensavaksine på 50.000 doser. Rundt 2,2 millioner nordmenn ble vaksinert.

Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix

– Har ikke funnet sammenheng

Medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, sier til VG at han er kjent med de innrapporterte bivirkningene hos voksne, men mener de ikke kan vitenskapelig bevises.

– Vi har ikke funnet noen data som tyder på at disse narkolepsitilfellene har sammenheng med influensavaksinen, sier Madsen.

Han mener Pandemrix fortsatt er en trygg vaksine for voksne.

– Men vi anbefaler den ikke lenger til barn.

– Må granskes

Tidligere stortingspolitiker og lege Olav Gunnar Ballo sier til TV 2 at han mener Stortinget må granske helsemyndighetenes massevaksinering mot svineinfluensa.

Han er svært kritisk til massevaksineringen av 2,2 millioner nordmenn.

– Man har skapt en frykt i befolkningen som til dels har vært ubegrunnet, og man har påført enkelte i befolkningen skader de ikke hadde trengt å få. Det er alvorlig, sier Ballo.

SISTE NYTT

Siste meldinger