Hopp til innhold

90 000 barn radon-utsatt

Skoler og barnehager tar ikke radon-problemet alvorlig nok.

Radonmåling

Radonmåling.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Anslag strålevernet har gjort, viser at 90 000 barn og unge kan oppholde seg daglig i rom der radon-nivået er uakseptabelt høyt.

Den radioaktive gassen radon finnes naturlig i berggrunnen, og siver opp i bygninger som ikke er tettet.

Årlig får 300 nordmenn dødelig lungekreft på grunn av radon. Nest etter røyking er radon den vanligste årsaken til lungekreft.

Statens strålevern har lenge hatt mistanke om at norske skoler og barnehager ikke tar radon-problemet alvorlig nok. Ledere ved skoler og barnehager har plikt på seg til å måle nivået av radon, og utbedre bygget hvis nivåene overstiger den tillatte grensen.

Video nsps_upload_2009_4_5_17_32_23_2531.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Helsefarlig radon i barnehager. Se video.

- Fra målingene som er utført anslår vi at skoler og barnehager kan ha alvorlige radonproblemer. Over 90 000 barn og unge kan derfor daglig utsettes for uakseptabelt høye radioaktivitetsnivåer av radongass, sier avdelingsdirektør Per Strand i Statens strålevern.

Les også:

Bare private boliger til nå

Norsk radonarbeid har til nå i hovedsak omhandlet private boliger. Innsatsen mot radon i skoler og barnehager har vært lav. Radonnivåene er heller ikke tilstrekkelig kartlagt.

Statens strålevern mener at det er behov for bedre oppfølging fra norske kommuner for å få til en radonreduksjon i barnehager og skoler. Dagens etterlevelse av regelverket er for dårlig.

- Tidligere målinger har avdekket at enkelte skoler har hatt radonnivåer opp mot 4000 Bq/m3 i enkelte rom. Dette regnes som ekstremt høye nivåer og gir over lang tids eksponering en uakseptabelt høy kreftrisiko, påpeker Strand.

Radonmåler.

Radonmåler.

Foto: NRK

- Kommuner har et spesielt ansvar for barn og unges helse og må ta inneklima på alvor. Det finnes enkle, effektive og billige tiltak som vil redusere radoneksponering. Disse kan iverksettes både i private boliger og offentlige bygg, sier Strand.

- De som velger å ikke gjøre noe med det

Kommunehelsetjenesteloven pålegger kommunene å sikre at radonnivået i skoler og barnehager ikke overskrider tiltaksgrensen, som i dag er satt til 200 Bq/m3.

En undersøkelse viser at bare 4 av 10 kommuner har foretatt radonmåling i skoler og barnehager. Bare 14 prosent av disse har satt i verk tiltak.

- Det verste er kanskje skoler og barnehager som har gjennomført målinger som viser et altfor høyt nivå, men som velger å ikke gjøre noe med problemet. Det er direkte uforsvarlig, og brudd på lover og forskrifter, sier Strand.

Han oppfordrer foreldre til å spørre ledelsen i barnehager og skoler om det er målt radon, og i såfall kreve å få se resultatene av målingene.

- Det er uakseptabelt at så mange barn oppholder seg i rom med for høye radonnivåer, sier Per Strand i Statens strålevern.

AKTUELT NÅ