Hopp til innhold

803 vektere tas ut i streik – rammer kjøpesentre og billettkontroller

803 vektere tas ut i streik etter at det ble brudd i forhandlingene mellom NHO Service og Handel, Parat og Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF). Onsdag formiddag sender NHO et nytt forslag.

Kontroll Bybanen

STREIK: Vektere over hele landet tas ut i streik onsdag klokken 12. I Bergen blir over 100 vektere, for det meste knyttet til billettkontroller og kjøpesentre, tatt ut i streik.

Foto: Bergit Sønstebø Svendseid / NRK

420 vektere i NAF og 383 vektere i Parat tas ut i streik fra klokka 12.

Partene meklet onsdag morgen på overtid før det ble brudd like etter klokka 6.30.

Streiken er den første i årets lønnsoppgjør, og vil ramme blant annet billettkontroller, kjøpesentre, resepsjoner, mobil- og områdevakthold over hele landet, men sterkest i østlandsområdet, opplyser Parat til NTB.

Se oversikt over hvor streiken rammer lenger nede i saken.

Skuffet forhandlingspart

Forbundsleder og forhandlingsleder Anita Johansen i NAF forteller at de hadde en klar forventning om at vekterne skulle nærme seg en industriarbeiderlønn.

– Vi klarte ikke å komme innenfor de økonomiske rammene til frontfaget. Det er særlig skuffende all den tid vektere er et lavlønnsyrke, sier Johansen til NRK.

Hun legger til at NHO ikke kom de i møte på noen av de skriftlige punktene som de hadde på tekstendring i overenskomsten. Det var også uenighet om lærlinglingordningen.

– Vi opplevde at vi fikk nei til alle forslagene til tekst vi hadde til overenskomsten. Det er fire år siden sist dette ble diskutert. Spesielt skuffet er vi over at vi ikke kom til enighet om lærlingordningen. Det var et krav uten kostnader, men det var motparten dessverre ikke interessert i å se på, sier Johansen.

I en pressemelding sendt onsdag formiddag avviser NHO påstanden fra arbeidsgiversiden om at NHO ikke var villige til å gi like mye som i frontfaget. Les mer nederst i saken

Vektere

VEKTERE: Vakter på kjøpesentre og billettkontrollører på kollektivreiser er eksempler på områder hvor streiken i vekterbransjen vil ramme.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Færre billettkontroller

Det er vektere fra Securitas og Avarn (tidligere Nokas) som blir tatt ut i streik i første omgang.

I Bergen er i overkant av hundre vektere tatt ut i streik. Brorparten tilhører NAF, opplyser distriktssekretær Torbjørn Reigstad i avdeling vest.

– Det er Bybanen, billettkontroll og kjøpesentrene som vil bli hardest rammet i denne streiken, forteller han.

Vekterne som begynte på jobb før klokken 12 vil gå ut vakten som normalt. De store konsekvensene blir ikke synlig før i morgen, sier Reigstad.

Også i Trondheim er det vektere ved kjøpesentre og vektere til billettkontroller som er tatt ut i streik. I alt tas 48 vektere organisert i Parat og NAF ut. Foreløpig er det ingen ved Trondheim lufthavn Værnes.

Det blir også færre billettkontroller på buss, trikk og T-bane i Oslo-området, som følge av streiken.

Trafikkselskapet Ruter understreker at det likevel fortsatt blir gjennomført kontroller i kollektivtrafikken.NAF har ingen planer om store samlinger, men ønsker at medlemmene skal være synlige i området de normalt sett oppholder seg.

For billettkontrollører vil dette for eksempel være på holdeplasser.

– Streikeviljen er stor. Når motparten ikke er villige til å møte oss på noen av våre rettmessige krav, må vi sette makt bak kravene, sier Reigstad.

NHO Årskonferanse 2019

NHO-SJEF: Direktør Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service og Handel kaller streiken umusikalsk.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Umusikalsk å gå til streik

A dministrerende direktør Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service og Handel sier at bransjen sliter veldig som følge av koronapandemien. Hun sier til NRK at konkurser nærmer seg og at flere vaktselskap er nå i gang med oppsigelser.

– Dette er rammen omkring dette oppgjøret, og det er for oss vanskelig å forstå at forbundene ikke ser alvoret i den situasjonen bedriftene står i, sier hun.

Hun trekker fram at det fortsatt er omtrent 1.000 permitterte vektere i bransjen, som er blant de hardest rammet av koronasituasjonen.

– I dette oppgjøret har vi strukket oss langt. Vi har gått ut over rammen til frontfaget og har også strukket oss på områder som ikke går på økonomi for å imøtekomme motparten i dette oppgjøret, sier Kaltenborn.

NHO mener koronapandemien gjør fremtiden usikker for mange.

– Det å gå til streik synes vi er umusikalsk. Ingen av oss vet hvordan situasjonen kommer til å bli i samfunnet fremover, ei heller i denne bransjen.

Billettkontroll på Bybanen

BILLETTKONTROLL: Fra klokken 12 blir det trolig færre billettkontroller på kollektivreiser i flere norske byer.

Foto: Bergit Sønstebø Svendseid / NRK

Parat: – Overrasket

Forhandler Lars Petter Larsen i Parat sier til NTB at han er svært overrasket over at det ble brudd i forhandlingene og påpeker at vekternes totale krav er i tråd med rammen for frontfaget.

Avslaget på kravet om økning av natt- og helgetillegg ble avgjørende for utfallet, sier han.

– Vi er i streik fordi vi ikke fikk gjennomslag for vårt krav om økning av natt- og helgetillegg. Jeg trodde ikke at arbeidsgiver ville sende oss ut i en streik fordi de alene ville diktere hvordan oppgjøret skal fordeles. Vi er to likeverdige parter, sier han.

Nattillegget for vektere er i dag 26 kroner, mens helgetillegget er 46 kroner.

– Dette har stått stille i ti år, sier Larsen.

Forbundsleder Johansen i NAF peker på at vekterne er en lavlønnsgruppe og mener de ikke hadde noe valg.

– NHO gambler på den umusikalskheten. Når de ikke klarte komme til enighet innenfor rammene for frontfaget, så ga de oss ikke noe valg, sier hun.

NHO med nytt tilbud

NHO Service og Handel har sendt Norsk Arbeidsmandsforbund og Parat et skriftlig tilbud etter at de brøt meklingen og gikk til streik.

NHO skriver i en pressemelding onsdag formiddag at tilbudet overstiger rammen i frontfaget, og at det innebærer et tillegg på 2,50 kroner per time på alle dagens grunnlønnssatser.

– Etter at meklingen var over, sendte vi over et tilbud der vi har gitt klart uttrykk for vår intensjon om å komme til en enighet med dem. Det går blant annet på tillegg på grunnlønnssatsene og anerkjenne lærlingers tid som ansiennitetsgivende arbeidstid slik at de får uttelling for det ved sin første ansettelse, sier Kaltenborn til NRK.

Den administrerende direktøren i NHO Service og Handel sier at de har lagt fram et godt tilbud.

– Vi håper derfor at vi raskt kan sette oss ned igjen og finne en løsning på denne konflikten som verken arbeidstakere eller arbeidsgivere er tjent med i den kritiske situasjonen vaktbransjen står i, sier hun.

Nærmere 5000 kan bli tatt ut i streik dersom den trappes opp.

Oppgjøret gikk til mekling etter at NAF og Parat brøt forhandlingene med NHO 27. august.

AKTUELT NÅ