Hopp til innhold

800 fratatt oppholdstillatelse i Norge

Norske myndigheter intensiverer arbeidet med å avsløre asylsøkere som har jukset med søknaden. Nå skal flere sendes ut, selv om de har bodd lenge i Norge.

Norske myndigheter intensiverer arbeidet med å avsløre asylsøkere som har jukset med søknaden. Nå skal flere sendes ut, selv om de har bodd lenge i Norge.

VIDEO: Nye tall viser at over 800 personer har fått tilbakekalt oppholdstillatelser i Norge de siste årene. Nå vil norske myndigheter kaste ut enda flere.

Nye tall viser at over 800 personer har fått tilbakekalt oppholdstillatelser i Norge de siste årene, fordi de på en eller annen måte har jukset. Afghanere, irakere, og somaliere er de tre store gruppene.

Uroen i det somaliske miljøet er stor. Mange får nå beskjed om at de mister oppholdstillatelse i Norge.

Bashe Musse

KRITISK TIL UTKASTELSER: Bashe Musse, leder i Somalisk Nettverk.

Foto: NRK

– Det er ikke så veldig enkelt i et land der du har vært etablert og en del av, sier Bashe Musse, leder i Somalisk Nettverk.

Har blitt værende i Norge

Norske myndigheter har de siste årene gitt over 800 personer beskjed om at de har jukset med sin asylhistorie eller på annen måte gitt uriktige opplysninger. Men over 400 av disse har likevel fått ny oppholdstillatelse, for eksempel fordi de har bodd her svært lenge eller fordi de har barn.

Det jukses på flere måter, sier innvandringsministeren:

Sylvi Listhaug

STRAMMER SKRUEN: Innvandrings og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Det kan være folk som har reist på ferie til det landet de hevder å ha rømt fra. Det kan være personer som har sagt at de er fra et land, men som i realiteten er fra et fredelig naboland. Og det kan være personer som på bakgrunn av dette både har fått permanent opphold og statsborgerskap, sier innvandrings og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

– Indisier

Hun vil nå at utlendingsmyndighetene prioriterer disse sakene.

Men mange somaliere mener bevisene ikke er gode nok:

– Vi synes bevisgrunnlaget er usikkert, vanskelig og tynt. Bevisgrunnlaget er mye basert på Facebook-sider, sosiale medier, hawala-transaksjoner. det er indisier. Man har ikke klare bevis, sier Musse.

Men det er også dem som er enig med Listhaug: har du jukset, må du ut.

– Hvis det norske systemet har funnet bevis, må de betale prisen. De har jukset, sier Osman Omardool.

Grønland i Oslo

FLERE SKAL UT: Afghanere, irakere, og somaliere er de tre største gruppene av personer som har fått opphold til tross for at norske myndigheter mener de har jukset med asylsøknaden.

Foto: Tormod Strand / NRK

Lyspunkt

AKTUELT NÅ