80.000 aborter: Fire av ti har tatt abort flere ganger

Nærmere 4 av 10 som tar abort, har tatt en eller flere aborter før, viser en ny norsk studie. Selv om kvinnene brukte prevensjon, ble de likevel gravide.

Ultralyd

FLERE GANGER: Blant kvinnene som har tatt abort flere ganger går det igjen at de er over 25 år og gjerne har barn fra før av.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Overlege og professor på kvinneklinikken på Ahus, Anne Eskild

Anne Eskild, professor i medisin ved Universitetet i Oslo.

Foto: Dang Thrin / NRK

I studien har forskere fra Universitetet i Oslo (UiO) undersøkt over 80.000 aborter fra 2007 til 2011.

Det som kjennetegner kvinnene som tar abort flere ganger er at de er over 25 år og mange har barn fra før.

– Jeg synes det var overraskende, men studier fra utlandet og tidligere norske studier viser tilsvarende høye tall, så det er noe må man ta hensyn til når man skal forebygge videre, sier Anne Eskild, en av forskerne bak studien.

Hun mener studien spesielt sier noe om denne gruppens fruktbarhet.

– Det er veldig stor variasjon i kvinners fruktbarhet og noen blir lett gravid, selv om de beskytter seg mot det og ikke ønsker å bli gravide, sier Eskild.

– Valgte å ta abort

Kvinnene i studien har i hovedsak brukt p-piller og kondom som prevensjon. Eskild mener det derfor er viktig å tilby kvinner i denne gruppen så sikker prevensjon som mulig.

– Hvis man skal forebygge aborter er det to strategier. Det ene er å forhindre uønsket graviditet, og da må de som blir lett gravid og kanskje har hatt en abort få tilbud om så sikker prevensjon som mulig.

– Det andre er at man kanskje burde se på om det i Norge kan bli lettere å ha mange barn og da fullføre et ikke-planlagt svangerskap, sier Eskild.

Hun mener man også burde se på om det burde bli lettere å ha mange barn i Norge.

– Det kan hende de kvinnene ønsker seg flere barn. Generelt i dag er det vanskelig å ha mange barn fordi det er vanskelig å lønnsarbeid samtidig som man har en stor barneflokk, og lønnsarbeid er inngangen til alle velferdsgodene, også til foreldrepenger, sier Eskild.

– Tyder på feil prevensjonsbruk

Tidligere funn fra samme materiale viser også at nesten fire av ti kvinner som har tatt abort, brukte prevensjon da de ble gravide.

Kvinnene under 20 år brukte mest prevensjon, men likevel ble 40 prosent gravide.

Forskerne mente da at funnet tydet på at mange kvinner bruker prevensjon feil eller bruker feil prevensjon.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger