Det er Britannia Hotell i Trondheim som lenge har lagt planer for bryllupskaka.
Mye arbeid
Soussjef Morten Carlson ved Britannia Hotell
Soussjef Morten Carlson har lagt mye arbeid i en skisse av kaka. Denne skissen har Slottet nå godkjent, og dermed er det klart at kakejobben går til Britannia Hotell.
Morten Carlson er både glad og spent etter at han nå har fått oppdraget. I ukene som gjenstår til bryllupet skal han jobbe med kakeprosjektet på fulltid. Han skal lage bunnene, dynke dem, lage pynten og stå for pyntingen på egenhånd.
- Jeg vil nok få hjelp av andre i enkelte deler av prosessen, men det er jeg som skal gjøre så å si alt, sier Carlson.
Engelsk fruktkake
Det er en engelsk fruktkake de kongelige med gjester blir servert i Stiftsgården om kvelden 24. mai.
Ulike typer frukt skal sikre smaken, sammen med en ukjent miks av alkohol til dynking. Hvilke typer frukt og alkohol som skal brukes, vil ikke Morten Carlson si.
- Det er det bare jeg og kjøkkensjefen som vet, og slik skal det forbli til den 24. mai.
Seks "testkaker"
Allerede har soussjefen prøvebakt seks versjoner av bryllupskaka.
Seks "testkaker" er bakt allerede.
Ansatte på Britannia Hotell har smakt seg gjennom dem, og valgt en versjon som skal serveres for de kongelige.
Men smakskombinasjonene blir altså hemmelige helt til bryllupsdagen. Selv ikke brudeparet har vært med i prøvesmakingen.
- Det skal være en overraskelse for brudeparet. Med så mye offentlighet rundt bryllupet blir jo dette en av de få overraskelsene de kan få denne dagen, sier soussjefen.
300 gjester
Kaka får marsipanlokk, og lages i fem etasjer.
Rundt 300 gjester får smake bryllupskaka til Märtha og Ari.
Dette prosjektet blir dermed et av de største Morten Carlson noen gang har ledet.
Han vil ikke røpe hvordan den skal se ut, men sier at den blir i fem etasjer. I alt vil kaka veie 80 kilo.
Monteres før middag
Morten Carlson vil ikke avsløre om det er slik den ferdige kaka skal se ut.
På bryllupsdagen skal kaka monteres i Stiftsgården allerede før bryllupsmiddagen starter klokka 19. De kongelige får ikke se vidunderet før etter klokka 22 om kvelden.
Jobben med kakeprosjektet tar mye tid. Morten Carlson regner med å bruke flere hundre timer før han er ferdig.
Bakingen tar så mye tid at det ikke er mulig å lage mer enn en versjon av kaka. Dermed finnes det ingen ”backup” hvis noe galt skulle skje.