7 av 10 har fått lærlingplass: Norgesgruppen vil doble lærlinger

For å heve seg i den knalltøffe konkurransen i dagligvarehandelen tar Norgesgruppen inn dobbelt så mange lærlinger. – Vi er ikke redd for skoletapere.

Torgeir Trippestad Berg og Jesper Nilsstua i ferskvaredisken

PRAKTISK ANLAGT: –  Jeg får gjort mer av meg sjøl ved å være ute å jobbe enn ved å sitte på skolebenken, sier butikkslakterlærling Jesper Nilsstua (t.h). Til venstre assisterende ferskvaresjef Torgeir Trippestad Berg. 

Foto: Peter Kuzinski

Kjøpmann på Meny Skedsmo Thomas Jansen er en av ildsjelene for å ta inn lærlinger.

– Jeg har ekstrem dysleksi og slet virkelig på skolen. Men en kjøpmann hadde tro på meg og lot meg jobbe. Det mestret jeg, og da blomstret jeg virkelig opp.

Nå bruker han egne erfaringer i opplæringen av nye lærlinger.

Jobber med selvtillit

Thomas Jansen foran ferskvaredisken

DYSLEKSI: Kjøpmann på Meny Skedsmo senter Thomas Jansen slet veldig på skolen, men fikk jobb i butikk, lyktes med det og blomstret opp. Nå bruker han egne erfaringer til å løfte frem andre.

Foto: Linda Reinholdtsen

– Vi jobber med selvtilliten for å få mestringsfølelsen opp. Trygghet gjør at man lykkes, sier Jansen.

Spesielt for dem som ikke er spesielt flinke på skolen, gir det mye å få gjøre noe som de kan bli virkelig gode i.

– Mange er flinkere til å jobbe enn å skrive og lese. De aller fleste lærlinger lykkes her og får fast jobb, sier Jansen.

Ifølge Utdanningsdirektoratet hadde 71 prosent av de 28.500 søkerne fått godkjente lærekontakter 1. desember.

Det er en liten forbedring fra i fjor, men de siste seks årene har andelen som får læreplass stått omtrent på stedet hvil.

Men Norgesgruppen, som Meny er en del av, varsler nå at de skal fordoble antall lærlinger innen 2020, i så fall blir de en av landets største lærebedrifter.

Runar Hollevik, portrettbilde

MANGLER FAGARBEIDERE: – Det er de beste medarbeiderne som gjør at kundene kommer til oss. Vi trenger fagarbeidere i hele verdikjeden, sier konsernsjef i Norgesgruppen Runar Hollevik.

Foto: Norgesgruppen

– For å vinne kundene

– Vi trenger god fagkompetanse og trygge medarbeidere for å vinne kampen om kundene, sier konsernsjef i Norgesgruppen Runar Hollevik, som altså dermed ikke bare tar dette lærlingløftet av idealisme.

– Det er de beste medarbeiderne som gjør at kundene kommer til oss. Vi trenger butikkslaktere, salgsarbeidere, yrkessjåfører og god fagkompetanse i industrivirksomheten, sier konsernsjefen som sier butikkjeden er på god vei til å nå målet om 500 lærlingkontrakter i 2020.

– Bedre på jobb enn på skolebenken

Jesper Nilsstua, butikkslakterlærling

LYKTES: Jesper Nilsstua var skolelei, nå har han ikke bare lærlingplass, han har også klart å vinne norgesmesterskapet for kjøttfag for lærlinger.

Foto: Linda Reinholdtsen

Butikkslakterlærling Jesper Nilsstua er blant de heldige. Han var skolelei, nå har han ikke bare lærlingplass innenfor faget han vil bli god i, han har også klart å vinne norgesmesterskapet for kjøttfag for lærlinger.

– Det var veldig stort, det lå mye trening bak, sier Nilsstua.

– Jeg praktisk anlagt. Det å skjære i kjøtt og ha det moro med det, er mye bedre enn å sitte på skolebenken, sier Nilsstua.

På skolen var det mye snakk om hva man skulle gjøre dersom man ikke fikk læreplass, som 3 av 10 altså ikke har fått når 2017 straks ebber ut. En del av dem som ikke får lærlingplass dropper ut av skolen.

– For meg var alternativet å gå videre på skole og søke lærlingplass på nytt.

Men det slapp Jesper Nilsstua altså, og nå er målet å bli ferskvaresjef.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger