Både kong Harald og kronprins Haakon gir uttrykk for at Norge trenger monarkiet også i framtida.
- Hyggelig
- Det er selvfølgelig hyggeligere å ha positive meningsmålinger enn negative, men dette går opp og ned. I det lange løp, som vi ser nå, er det forholdsvis stabilt, sier kong Harald i en kommentar til meningsmålingen.

Ingrid Alexandra blir to år 21. januar. (Foto: NRK)
Kongefamiliens moderne historie her i landet startet 25. november 1905. Kong Haakon og dronning Maud kom til Norge etter at 79 prosent av folket hadde sagt ja til det i en folkeavstemning.
2 av 10 imot
Mens 70 prosent ønsker å beholde kongehuset, sier 20 prosent i Opinion-målingen at de ønsker at monarkiet skal avvikles.
- Vi prøver å følge med, men vi tar jo ikke del i denne debatten i det hele tatt, kommenterer kong Harald.
Femte generasjon
Arveprinsessen Ingrid Alexandra fyller to år 21. januar, men ifølge faren, kronprins Haakon, aner hun allerede at det venter henne spesielle oppgaver.
Dersom hun følger tradisjonen og overtar tronen, blir det som femte generasjon i vår nåværende kongefamilie.
- Har Norge behov for kongehuset i framtida?
- Har Norge trengt det i de hundre årene som har gått? spør kong Harald tilbake.
- Jeg tror svaret er ja, faktisk. Jeg tror det har vært en fordel for Norge at det har vært et kongehus. De første årene var det definitivt en fordel. Det er jo særlig i krisetider at det blir aktuelt. Nå får vi håpe at Norge ikke får noen krisetider, men det er i vanskelige tider at folk samler seg om den slags. Da er det kanskje godt at det er der, sier kongen.
Kontinuitet
På spørsmål om det moderne mennesket trenger kongehuset, svarer kronprins Haakon:
- Det kan ihvertfall være godt i en tid med mye skifter og en stor informasjonsstrøm, fra hele verden, og hvor kanskje livet føles litt flyktig for mange, så kan det være greit med noe som har kontinuitet og som ligger litt fast.