Hopp til innhold

68.000 tok privatisteksamen i fjor

Skoleelever med gode vitnemål fra videregående tar opp igjen fag som privatist for å toppe vitnemålet. For fem år siden tok drøye 41 000 elever privatisteksamen. I 2014 var tallet 68 000, viser tall fra Utdanningsdirektoratet.

Eksamen

Stadig flere tar opp igjen eksamen fra videregående skole i håp om å komme inn på drømmestudiet.

Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: NATHALIE BOURREAU / PHOTOPQR/PRESSE OCEAN

Stadig flere tar videregående-fag på nytt for å komme inn på drømmestudiet. På privatskolen Sonans oppgir mange å komme inn på drømmestudiet som motivasjon for at de tar opp igjen fag.

Professor ved Norges Handelshøyskole, Kjell Salvanes, sier at samfunnet taper penger på studenter som tar fag som privatister. Han mener det er grunn til uro dersom tallet fortsetter å vokse.

Kjell Salvanes

Professor Kjell Salvanes mener utviklingen med at stadig flere tar opp igjen fag på videregående, har en kostnad for samfunnet.

Foto: Eivind Senneset

– Kostnad for samfunnet

– Det er jo en kostnad for samfunnet å forlenge skoletida på noe du allerede har brukt tid på. Og det er jo å kaste bort ressurser, sier Salvanes til NRK. Han mener det er positivt at unge mennesker har ambisjoner, men mener karakterjaget kan ende opp i en evig runddans.

– La oss si at du har en femmer fra videregående i matematikk, og da kan du en god del. Når du har en sekser, så kan du kanskje bare bitte litt mer, men det er nødvendig for å komme inn på for eksempel legestudiet. Så det trenger ikke være så mye læring i den ekstra årene du bruker for å forbedre karakterene. Sånn blir det en evig runddans, at det blir verre og verre å komme inn, og de som konkurrerer lærer ikke noe mer, sier han.

Over 31.000 elever tok privatisteksamen i Norge i høst. Det er nesten dobbelt så mange som for fem år siden, da tallet var drøye 17.000 elever.

LES OGSÅ: Tuva (20) må betale 15 000 for privatist-eksamen

Drømmestudiet

– Mange har et vitnemål som fra før er bra, men de trenger et enda bedre vitnemål for å komme inn på drømmestudiet, som krever høyt karaktersnitt for å komme inn, sier administrerende direktør Erik Brandt i Sonans Utdanning.

Han forteller at de i tillegg har elever som har strøket og må ta opp igjen fagene, men på Sonans er disse i mindretall. Den viktigste årsaken er å komme inn på drømmestudiet.

Drømmestudiet for mange er ofte fag som medisin eller jus.

AKTUELT NÅ