67 utenlandske statsborgere pågrepet på motell

Politiets utlendingsenheten har pågrepet 67 utenlandske statsborgere for brudd på utlendingsloven på nedlagte Stensby sykehus på Minnesund.

68 utenlandske statsborgere pågrepet

EIDSVOLL: Politiet har pågrepet 67 utenlandske statsborgere for brudd på utlendingsloven i forbindelse med en rutinekontroll på gamle Stensby sykehus i Eidsvoll.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

De pågrepne er kvinner og menn i alderen 20 til 50 år. De fleste kommer fra Kasakhstan, seks personer er fra Kirgisistan og to er fra Russland, ifølge Øst politidistrikt.

– Avhørene av de pågrepne vil pågå utover dagen. Det ble opplyst på stedet at de er i Norge for å arbeide, forteller politiet.

Pågripelsen skjedde onsdag ettermiddag, på gamle Stensby sykehus i Eidsvoll. Sykehuset er bygd om til et motell.

Uten dramatikk

Kasakhstans ambassade skriver at kasakhstanere ankom Norge på feil grunnlag, og at de arbeider med å få dem sendt tilbake til landet.

– Vi har informert myndighetene i Kasakhstan, og antar at de rette tiltakene vil bli gjort overfor foretakene som har sendt disse personene hit, skriver ambassaden til NRK.

Talgat M. Zhumagulov

KASAKHSTANS VISEAMBASSADØR: Talgat M. Zhumagulov.

Foto: Birgitte Wold Ingebretsen / NRK

Politiet opplyser at de ble pågrepet for ulovlig opphold i Norge og at pågripelsen foregikk uten dramatikk.

Det var ansatte ved Oslo Airport Motel som ringte politiet onsdag.

– Gjestene kom på ettermiddagen i fire maxitaxier fra Thon hotell, sier prosjektleder på motellet, Gry Strand.

– Det er litt spesielt når 67 personer booker for en natt. De holdt seg inne på rommene og vi ble litt mistenksomme, sier Strand.

Gry Strand, prosjektleder ved Oslo AirPort motel i Minnesund

REAGERTE: Det er sjelden det kommer 67 gjester som booker for en natt, ifølge prosjektleder på Oslo Airport Motel, Gry Strand.

Foto: Birgitte Wold Ingebretsen

Ifølge Gry Strand gikk alt rolig for seg da politiet kom. Hun sier det kan se ut som de pågrepne har blitt utsatt for et svindelforsøk.

– De har vært i Norge i en måned og skulle jobbe i fiskeindustrien, sier hun.

Ingen hadde arbeidstillatelse

Politiet sier til NRK at de vil avhøre de enkelte utover dagen.

– Informasjonen gitt på stedet tilsier at de ønsket å jobbe i Norge. Det har de ikke tillatelse til. Ingen hadde arbeidstillatelse, sier politiadvokat Thor Larsen i Øst politidistrikt.

– Hadde de fått løfte om arbeid i fiskeindustrien?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere, sier Larsen, som heller ikke kan svare på om de mistenker bakmenn eller om de pågrepne kan være offer for noe.

Thor Larsen, politiadvokat Øst pd

UNDERSØKER: Politiadvokat Thor Larsen i Øst politidistrikt sier de avhører de pågrepne utover dagen.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

Uten driftsinntekter

Romerikes Blad skriver at Stensby sykehus i 2015 ble solgt til selskapet Akershus Omsorgssenter, et heleid datterselskap av Norwegian Hotels And Apartments AS, for 23 millioner kroner.

Senere ble det opprettet et nytt selskap ved navn Stensby Eiendomsutvikling AS, men fortsatt under samme eier.

Selskapet står oppført uten driftsinntekter de siste årene.

Bodde på Thon Hotel

De utenlandske statsborgerne skal også ha bodd på Thon Hotel Gardermoen. Sikkerhetssjef i hotellkonsernet, Ola Stavnsborg, sier til NRK at de bodde der i kortere perioder.

– De oppførte seg bra så lenge de var hos oss, og legitimerte seg med pass og annen gyldig legitimasjon og betalte med kredittkort, sier han.

Stavnsborg sier de ble sett på som turister og vanlige gjester, og at de ofte får inn busser med store grupper som skal bo på hotellet.

Brukes som motell

En søknad om bruksendring fra sykehus til akuttmottak for inntil 1000 flyktninger ble møtt med mye motstand. UDI la vekk tankene om gigantmottaket da flyktningstrømmen avtok.

Senere har de nye eierne lansert planer om spahotell. Som en midlertidig løsning er sykehuset tatt i bruk som motell, skriver avisen.

Nedlagte Stensby sykehus på Minnesund i Akershus.

MOTELL: De utenlandske statsborgerne bodde på Oslo Airport Motel på Minnesund.

Foto: Birgitte Wold Ingebretsen / NRK

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger