Hopp til innhold

60 barn forsvunnet fra asylmottak

Så langt i år har rundt 60 barn forsvunnet fra norske asylmottak. Kun 13 har kommet til rette.

Video 60 barn forsvunnet fra asylmottak

Barn på norske asylmottak er særlig utsatt for menneskehandel og hvert år forsvinner mange av dem. Myndighetene tror flere av dem blir utsatt for grov kriminalitet.

Knut Storberget

Justisminister Knut Storberget sier Norge vil skjerpe kampen mot menneskehandel

Foto: Stig Jaarvik / NRK
Arild Humlen

Leder i Rettssikkerhetsutvalget i Advokatforeningen, Arild Humlen, mener etterforskningen er dårlig organisert.

Foto: NRK

I Norge er det i dag nesten 300 personer som trolig er utsatt for menneskehandel. Den største gruppen er fra Nigeria, men blant ofrene er det også mange barn. Hvert år forsvinner flere titalls barn fra norske asylmottak.

Justisminister Knut Storberget mener det er grunn til å tro at flere av disse er utsatt for menneskehandel, en handel som antas å være verdens nest største illegale økonomi.

Skjerper kampen

Storberget sier Norge vil skjerpe kampen mot menneskehandel de neste fire årene.

Den norske innsatsen skal ha fokus på å ta bakmennene og hindre at barn som bor på norske asylmottak blir ofre.

Norge skal også bruke mer penger på å bygge opp et tilbud til i hjemlandet til de som er utsatt for menneskehandel, og sikre en bedre oppfølging når de sendes tilbake.

– Noen legger ut på videre flukt og er ikke utsatt for menneskehandel. Men det er god grunn til å anta at flere av disse barna utsettes for det som de fleste av oss vil oppfatte som grov kriminalitet, sier Storberget.

– Systemsvikt

Når Regjeringen etter nyttår kommer med en ny handlingsplan mot menneskehandel, skal den blant annet arbeide for å hindre at barn på mottak blir offer for denne type handel.

Men problemet er at politiet ikke prioriterer å lete når disse barna forsvinner, mener advokatforeningen.

– Jeg synes det er påfallende hvor lite organisert etterforskningen er etter disse forsvinningene, sier leder i Rettssikkerhetsutvalget i Advokatforeningen Arild Humlen.

Storberget mener det ville blitt et ramaskrik hvis 10 barn med norsk statsborgerskap skulle bli utsatt for menneskehandel.

Humlen mener Storbergets uttalelse uforståelig. Hvis han mener det er vanskelig å få oppmerksomhet innad i politisystemet, og hos justismyndighetene, så er jo dette en systemsvikt, sier Humlen.

– Storbergets ansvar

Redd Barna minner om at både asylmottakene og politiet ligger under justisministeren.

– Han har jo et kjempestort ansvar for å gi ungene trygghet, og ikke minst for å finne dem når de forsvinner, sier seksjonsleder i Redd Barna Janne Raanes.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger